Публично оповестяване на заплатите ще изсветли трудовия пазар. Това каза

...
Публично оповестяване на заплатите ще изсветли трудовия пазар. Това каза
Коментари Харесай

Експерт: Публично оповестяване на заплатите ще изсветли трудовия пазар

Публично обявяване на заплатите ще изсветли трудовия пазар. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров в “Денят на Фокус " по радио “Фокус ". Европейската инструкция, която допуска отпадне тайната на възнагражденията, е призната от юни 2023 година Тпябва да се транспонира и в България. “Разликата в заплащането сред мъжете и дамите е сериозна - към 18% приблизително за Европейски Съюз в интерес на мъжа служащ при идентична служба сред мъже и дами. В България обстановката е малко по-добра, 14%, само че и тук има дискриминация ".

Тази дискриминаци подтиква евродепутатите след 2-годишни диспути да одобряват умишлен документ. “Той би трябвало да се преглежда дружно с директивата от октомври 22 г за съответни минимални работни заплати и поощряване на груповото договаряне. Всяка съответна компания би трябвало да предприеме ограничения да изравни заплащането на мъжете и дамите на едни и същи длъжности в своите рамки%, счита Димитров.

“От предходната година минималната заплата в България се дефинира като 50% от междинната работна заплата за предходните 12 месеца. КНСБ предлага на база директивата синдикатът и работодателите да договарят между тях национална минимална работна заплата за длъжности, които изискват приблизително и висше обучение ", посочи Пламен Димитров. Това от дълго време става в Западна Европа, добави той.

“Трябва да се трансформират закони с оглед двете наставления - за транспарантно възнаграждение и за минимална работна заплата. Средата за работещи българи ще бъде доста по-ясна. Работодателите, които заплащат в допълнение в плик, ще бъдат принудени да разгласят обществено цялото действително заплащане ", обясни Димитров.

“Това е оздравително за пазара на труда. Ще забележим действителните приходи, служащият ще може да прави съпоставяне, дамите ще получават толкоз, колкото мъжете за идентични позиции. Това е наложително. Инспекция по труда ще постанова нужните наказания при разминавания. Това важи и за Национална агенция за приходите - тя сега записва трудовите контракти. Има въпросителни по отношение на смяната на възнаграждението и дали това би трябвало да се записва в Национална агенция за приходите - когато заплатата се трансформира, това би трябвало да бъде записано в Национална агенция за приходите. Има механизми за надзор, стига законодателят да ги планува и след това контролните институции да го изискват ", посочи президентът на КНСБ.

Колективното трудово договаряне занимава Екологичен потенциал, към този момент в България този вид договаряне е малко публикуван - обгръща 25% от договорите,по неофициални данни. “Директивата изисква страните да създадат проект по какъв начин и по кое време това покритие ще стане 80% - това е огромно предизвикателство. Ще стане ясно,че работодателят не може самичък да дефинира заплащането, а да го договаря със синдикатите - не с служащите.Ще има съществени промени в идващите години. 2023 година под наш напън се криминализира нарушение правото на синдикално сдружаване и в този момент това е закононарушение от общ темперамент ", напомни Пламен Димитров.

Различното възнаграждение на мъжа и дамата за идентична работа ще стане нелегално и всеки работещ ще може да сезира Национална агенция за приходите и Инспекция по труда, в случай че откри такова нещо, сподели още Димитров. “Не обезщетение, а неотложно равнене на заплатите сред двата пола за идентични длъжности е належащо. Това води до устойчива смяна и отпадане на дискриминирането. Неравенствата не се следят единствено у нас. За тази инструкция имаме още 2 година време да я транспонираме. За групово договаряне на възнаграждението имаме още половин година за въвеждане на мярката. Служителите би трябвало да могат да основават синдикални ядра в която и да било компания ", счита още Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР