Публичните финанси, социалната политика и здравеопазването са трите сектора на

...
Публичните финанси, социалната политика и здравеопазването са трите сектора на
Коментари Харесай

Алтернативният бюджет на БСП предлага реформи в три сектора

Публичните финанси, обществената политика и опазването на здравето са трите бранша на обществено-икономическия живот, в които Българска социалистическа партия предлага промени посредством станалия обичаен различен бюджет за идната година. И в приходите, и в разноските на бюджета за интервала 2020-2022 година, изразени като % от Брутният вътрешен продукт, се следи наклонност на спад от 36,9 до 35%, без значение че в номинален размер стойностите на тези индикатори се усилват, като от 46,827 милиарда лева за 2020 година се чака да стигнат до 50,143 милиарда лева през 2022 година Няма пояснение на какво се дължи този спад, откакто не се чака понижаване на налозите, написа в претекстовете към различния бюджет. Според тях нарасналата събираемост, с която се хвали кабинетът, идва от умишленото подценяване на приходите. Това го твърди и Сметната палата, в чийто отчет от август тази година се показва, че общата стойност на просрочените отговорности е 15 милиарда лева, което е близо половината от данъчните доходи за една година.

Козметични промени

Реформи в бюджета има - козметични. Видимо продължава задължението за изпреварващ растеж на заплатите на учителите, само че това не е промяна. За страдание, откогато държавното управление на Борисов стартира да усилва заплатите на учителите, липсват съответни цели на промените в образованието (намаляване на необразованите, понижаване на броя на отпадналите например). Колко милиарди още би трябвало да се налеят в този бранш, с цел да спре феноменът частни уроци най-малко по родния български език, питат социалистите. В опазването на здравето приоритет за тях ще бъде въвеждането на електронно опазване на здравето. Подобна система беше на прага още преди 10 години. Оттогава все слушаме за нея и тя все се отсрочва сходно на тол системата. Разбира се, въвеждането на електронни здравни карти надалеч няма да реши проблемите на бранша и то ще продължи да гълтам от ден на ден финансови запаси на страната и на хората. Болниците не престават да бъдат търговски сдружения, което ги кара да натрупат задължения. Липсва регулация в заплащането на личния състав. И всички опити за решение на казуса се свеждат до това къде да бъдат дадени повече пари, а не по какъв начин те да се ръководят дейно, е позицията на Българска социалистическа партия. Според нея в бюджет 2020 отсъства политика, която оказва помощ на хората да се измъкнат от клопката на бедността, да живеят по-добре или в случай че са деца, да не повтарят сложния път на родителите си и да се въртят в порочния кръг на бедността и общественото изключване.

Механично нарастване

По отношение на приходите в бюджета за 2020 година е заложено механично нарастване на минималната работна заплата, без още веднъж да се планува механизъм за определянето й, основан на социално-икономическа логичност. Този бюджет сигурно ще направи служителите по-богати, само че няма да защищити хората на наемния труд от циклични шокове и външни рецесии. В структурата на данъчните доходи продължава превесът на косвените над директните данъци. Нашата страна е на трето място в Европейски Съюз по най-нисък дял на данъчните доходи към Брутният вътрешен продукт - 29,9%, което е много под междинното ниво от 40,3% в съюза, сочат данните на Евростат.

И до момента в който главните ни търговски сътрудници като Германия, Италия и Турция бележат спад в индустриалното произвеждане, което разумно ще се отрази и на България, държавното управление освен не прави нищо за откриването на нови пазари, а свива финансовите разноски. А неизпълнението на финансовата стратегия е една от главните аргументи за бавния стопански напредък. По данни на Министерството на финансите от 2009 до 2017 година в бюджета са планувани финансови разноски за 48 милиарда лева За това време обаче са осъществени единствено 38 милиарда лева финансови разноски, което е с 10 милиарда по-малко от планирането. Именно това е " внимателната " фискална политика. А в случай че тези средства бяха изхарчени вярно, Брутният вътрешен продукт щеше да нарасне с 30 милиарда лева През 2017 година брутният артикул на човек у нас се оценяваше на 7 хиляди евро. Ако държавните управления на Борисов бяха създали плануваните вложения финансови разноски, този индикатор щеше да надвиши 9 хиляди евро, с което щяхме, въпреки и с малко, да изпреварим Румъния. Това е явен знак за пропуснати изгоди поради фикс идиете на изпълнителната власт за уравновесен държавен бюджет, настояват от левицата.

Намален Данък добавена стойност

В региона на обществените финанси социалистите упорстват една пета от приходите от налога върху приходите на физическите лица да остава в общините. Същото се отнася и за една десета от Данък добавена стойност, която да се прибира от общините по регистрация на комерсиалните обекти. Целта е по-голяма финансова самостоятелност на локалната власт, от една страна, и увеличение на доверието на хората в данъчната система, показвайки защо се харчат налозите, които те заплащат. Освен смяна на модела на преразпределение за физическите лица се вършат и първи стъпки към фамилното подоходно облагане посредством правото на родителите да приспадат до 50 лева месечно за всяко дете под 18 години.

След навършване на пълноправие данъчната преференция да се измества върху младежите, които до 26 година би трябвало да бъдат освободени от налог върху приходите от трудова активност. Освен това от Българска социалистическа партия упорстват за унищожаване на плоския налог и замяната му с прогресивно подоходно облагане. Залегнала е и концепцията данъкът върху дивидента да бъде приравнен с този върху приходите от трудова активност. За Данък добавена стойност левицата предлага въвеждането на диференцирани ставки от 9% за медикаментите, плащани от здравната каса, и 5% за месото, млякото, яйцата, хляба, брашното и изделията от брашно.

Фонд " Северозапад "

По отношение на бизнеса Българска социалистическа партия предлага основаване на народен капиталов фонд, с който да бъдат финансирани високотехнологични структуроопределящи предприятия с държавно присъединяване, които ще ускорят икономическия напредък. Според левицата в бюджета е належащо основаването и на целеви фонд " Северозапад ", чиято цел е да финансира подобряването на инфраструктурата в района, нужна за възкръсване на стопанската система и увеличение на приходите на хората.

След измененията в бранша на обществените финанси и възстановяване на събираемостта на налозите се чака увеличение на приходите в бюджета с над 3,2 милиарда лева по отношение на предлагания бюджет от държавното управление. Това нарастване е главно при налозите върху приходите на физическите лица, където макар облекченията Българска социалистическа партия дава обещание да събере 1,5 милиарда лева повече, както и да усили приходите на Национален осигурителен институт и НЗОК. При косвените налози макар по-добрата прогноза и висока събираемост нарастването на приходите се чака да бъде минимално поради въвеждането на диференцирани ставки на Данък добавена стойност. Българска социалистическа партия чака 1,9 милиарда лева по-голям Брутният вътрешен продукт спрямо прогнозите на държавното управление. Тя предлага и увеличение на бюджетните разноски с 3,61 милиарда лева, което би формирало бюджетен недостиг в размер на 401 млн. лева, което е 0,3% от Брутният вътрешен продукт.

Болниците няма да са компании

В основата на здравната промяна, която оферират социалистите, стои смяната на статута на лечебните заведения. Болниците няма да бъдат търговски сдружения и тяхната съществена цел няма да бъдат положителният финансов резултат и облагата. Образованието Българска социалистическа партия ще упорства за потреблението на един учебник по един предмет безвъзмезден от I до XII клас. За развиването на науката и израстването на младите учени се предлага основаването на фонд за специализации в чужбина и разкриването на научноизследователски звена в влиятелни задгранични университети.





Политика по бюджетните разноски


Здравеопазване

- Увеличаване на държавните разноски в бранша.

- Доизграждане на болничното заведение в Ямбол и на Националната педиатрична болница: 120 млн. лева

- Безплатни медикаменти за деца до 14 година:130 млн. лева

Образование

- Един учебник по предмет безвъзмезден за всички възпитаници:50 млн. лева

- Фонд за специализации в чужбина:15 млн. лева

- Извънкласна активност:10 млн. лева

Социална система

- Помощ от 250 лева за децата I-IV клас при започване на учената година:30 млн. лева

- Увеличаване на еднократната помощ за майките студентки от 2880 на 6500 лева:20 млн. лева

- Увеличаване на компенсациите за развъждане на дете от 1 до 2 година от 380 на 650 лева:75 млн. лева

- Преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителния приход за 2016 година:1,7 милиарда лева

- Увеличаване на оптималната пенсия на 1560 лева:50 млн. лева

- Еднократна помощ от 6500 лева за всяко второ и трето дете на обезпечавани минимум 2 години обратно родители:60 млн. лева

Данъчно-осигурителни доходи в милиарда лева

Прогноза на правителството37,349

Прогноза на БСП40,560

Брутният вътрешен продукт в милиарда лева

Прогноза на правителството126,769

Прогноза на БСП128,615
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР