Птиците, които обитават градска среда, и са се приспособили към

...
Птиците, които обитават градска среда, и са се приспособили към
Коментари Харесай

Градските врани имат повишен холестерол

Птиците, които населяват градска среда, и са се приспособили към съжителството с индивида, постоянно прихващат и нездравословните му привички. Според резултатите от ново проучване градските врани имат по-висок холестерол от провинциалните си "сродници ", оповестява Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на обявата в сп. "The Condor: Ornithological Applications ".

Учените позволяват, че това се дължи на метода на хранене на пернатите "граждани ", които постоянно се гощават с останки от заведенията за бързо хранене - пици, хамбургери, чийзбургери.

Авторите на актуалното изследване от колежа "Хамилтън " в Ню Йорк са анализирали 140 кръвни проби от врани, обитаващи градска, крайградска и провинциална среда в Калифорния. Специалистите също така са измерили телесното тегло и запасите от мазнини на птиците и са наблюдавали оцеляването на индивидите.

Изследователите са открили, че колкото по-урбанизирано е местообитанието на враните, толкоз по-високо е равнището на холестерола в кръвта им.

Учените обаче означават, че въпреки градските врани да живеят по-кратко от провинциалните, повода за това не е в покачвания холестерол, за който не разполагат със сведения да вреди на здравето им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР