Псориазис вулгарис е най-често срещаната форма на псориазиса. Класически медицински

...
Псориазис вулгарис е най-често срещаната форма на псориазиса. Класически медицински
Коментари Харесай

Псориазис вулгарис се овладява с фототерапия


Псориазис вулгарис е най-често срещаната форма на псориазиса. Класически медицински способ за дефинитивно лекуване на псориазис вулгарис още не е създаден, само че положението може да се държи трайно под надзор със средствата на различната медицина .

Има данни, че акупунктурата, акупресурата, масажите и даже рейки подкрепят контрола върху псориазис вулгарис , само че от всички различни медицински средства най-голям триумф демонстрира фототерапията .

Тя оказва помощ както за по-бързо отшумяване на кожните прояви, по този начин и за удължение интервала на ремисия на болестта. Именно фототерапията може да се употребява като главно

средство за битка против псориазиса през зимата, когато неговите прояви зачестяват и се отежняват.

Фототерапия при лекуване на псориазис вулгарис

Псориазис вулгарис се демонстрира с присъщи заоблени плаки по кожата , покрити със сребристи люспички от изсъхнал и лющещ се епидермис. Плаките са ситуирани на разнообразни места по тялото, най-често към външната част на свивките, по врата и скалпа.

Фототерапията при псориазис вулгарис би следвало да е първи избор при лекуване на болестта. Едва в случаите, когато тя се окаже неефективна, следва да се пристъпи към лекуване с медицински артикули, които обаче постоянно дават и своите странични резултати.

Свързани публикации.. Минерални бани - роля при лекуване на псориазис 0 Д-р Валерия Матеева: Псориазисът се утежнява през студените месеци 0 Ще има ли скоро ваксина против псориазис? 0

Фототерапията включва локално облъчване на плаките с дозирани ултраиволетови лъчи най-често от вид Б. Това е причина методът да се значи и като УВБ-терапия . Достигайки кожните плаки, УВБ лъчите проникват в клетките на епидермиса и забавят деленето им. Именно неконтролираният напредък и разделяне на кожните кафези е съществена причина за формиранеот на псориатичните плаки. Забавяйки това разделяне, фототерапията оказва помощ за по-бързо изчистване на плаките и удължение интервала на ремисия на псориазиса.

В взаимозависимост от тежестта на деянията при псориазис вулгарис, фототерапия следва да се прави най-малко 2-3 пъти седмично . При по-тежки изяви на болестта процедурите може да се правят и по-често.

УВБ-фототерапията е 2 вида – широко- и тясноспектърна. Тясноспектърната форма е по-модерният способ, само че към момента не е широкодостъпен. Тя разрешава с по-малко, само че по-тясно ориентирани непосредствено към плаките процедури, да се реализира по-оптимален резултат от лекуването.

Важно е да се означи, че фототерапията при псориазис вулгарис може да се прави и в домашни условия с положителен резултат, само че е значимо лекуването да се съветва и предложи от доктор . Само по този начин може да се избегнат възможни отрицателни последици върху кожата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР