Психолози от Норвегия са установили, че семейните двойки, които споделят

...
Психолози от Норвегия са установили, че семейните двойки, които споделят
Коментари Харесай

Семейните двойки спят по-добре в едно легло

Психолози от Норвегия са открили, че фамилните двойки, които споделят общо легло, имат по-добро качество на съня от необвързаните хора, написа сп. " Frontiers in Psychiatry ".

Човешкият сън е разграничен на етапи на REM и муден сън, които се повтарят циклично през нощта. Втората от тях отпуска тялото и намалява мозъчната интензивност - тя е и най-дългата.

По време на REM етапа на съня, характеризираща се с бързи очни придвижвания, мозъкът работи съвсем по същия метод, по който и в будно положение. Фазата на бърз сън играе значима роля за поддържането на естествените функционалности на организма, само че в същото време е по-уязвима за въздействието на външни фактори. Нарушенията в нея могат да доведат до бодърствуване, стрес, меланхолия.

Авторите на актуалното проучване от норвежкия Университет за просвета и технологии са изучавали резултата от брака върху продължителността на REM съня. Изследователите са открили, че при двойките, спящи в едно легло, тази фаза на съня е по-продължителна и с по-редовни цикли, написа Българска телеграфна агенция. Именно в нея хората сънуват повече и в паметта им се образуват дълготрайни мемоари.

Изследването е обхванало 5800 фамилни и необвързани участници над 40-годишна възраст.

Учените позволяват, че върху качеството на съня въздейства телесната температура на спящия наоколо сътрудник. Неговото наличие също по този начин дава чувство за сигурност, което също оказва удобен резултат върху съня.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР