Психологът Ангелина Петренко за високото и ниско кръвно налягане -

...
Психологът Ангелина Петренко за високото и ниско кръвно налягане -
Коментари Харесай

♥ Хипертонията не е болест, тя е характер. Хипотонията - също

Психологът Ангелина Петренко за високото и ниско кръвно налягане - кои страсти и какво отношение към живота отличават хипертоника от хипотоника.

(Jalousie, 1907), Edvard Munch (1863 -1944)

Медицината не е в положение да излекува високото кръвно налягане (хипертонията). Това е неприятната вест. Добрата е, че хипертонията е най-много метод, по който реагираме на спешните обстановки, отговорът ни на напрежение и стрес. Променим ли метода, тогава и признаците ще изчезнат.

♥ Живот напрегнат

Механизмът е следният - в случай че дадена обстановка се прави оценка от хипоталамуса като стресова, надбъбречните жлези стартират интензивно да отделят адреналин и кортизол (хормоните на стреса) в кръвния поток, сърцето стартира да работи в рисков режим и да изпомпва огромно количество кръв под високо налягане, а съдовата пропускливост е дребна. Това е положение, предразполагащо към хипертонична рецесия, чиято мощ от време на време е мъчно да бъде овладяна даже със мощни медикаменти.

Как можем да тълкуваме сходна обстановка?

Хипертонията не е болест, тя е темперамент. Какво е особено за хората, чието кръвно доближава пикови стойности след стресова обстановка? Това, че всички те дефинират себе си като „ мощни хора “. Всички те живеят по програмата: „ Силен съм, ще се оправя със всичко, няма да се дам! “, „ Бият ме, само че ставам по-силен! “

В същото време, още една значима характерност добавя облика на хипертоника - той не може да си разреши да отвърне уместно на агресора - поради образование или от нерешителност. Кризисната обстановка извежда цялата система от равновесие. Стресът е превзел тялото, налягането се е повишило, а системите поставят старания да се балансират. Тогава бойното поле се разпростира на равнище „ тяло “, а експанзията го „ взривява “ от вътрешната страна, в кръвоносните съдове, което може да приключи с инсулт или инфаркт.

И по този начин, какъв е индивидът с хипертония? Това е човек, който не може да даде прочувствен отговор на атакуващия го (човек или ситуация) и бурно претърпява всичко вътре в тялото си. Това е неговият избор - да се бори с външния напън вътре в себе си. ⠀

♥ Живот с старания

Всичко това има и противоположна страна - хората с ниско кръвно налягане. Хипотоникът поначало не претендира за званието „ мощен човек “. Обикновено има малко сила, има лабилни прочувствени положения, подвластен е от времето, сензитивен е, постоянно се оплаква от виене на свят. Тъй като сърдечната активност е забавена, кръвта се движи по-бавно, ръцете и краката при хипотониците са студени, а сънливостта е много срещано положение.

Когато съветвам пациенти с хипотония, всички те се оплакват, че живеят с огромни старания. Кръвта е жизненоважна сила и храна за клетките. И в случай че човек е в сходно положение, това значи, че той се е примирил със събитията, които му се случват. На него му е все едно - къде има воля, къде неволя… Той не разполага с задоволително сили за живот!

Хипотоникът е човек, изгубил „ цветовете “ на живота и отричащ съществуването на спор в тялото си. „ Все ми е едно, какво ще се случи. “ Така той реагира на напрежението - „ неподвижен “ в дословния смисъл.

Как да се оправим с казуса „ кръвно налягане “?

Ако човек има нарушаване в стойностите на налягането отдавна и постоянно реагира на напрежението по упоменатите към този момент способи (отговор с налягането отвътре), тогава хормоналната и съдовата система към този момент са приспособени към съответните пикове и спадове на кръвното – нужно е време, с цел да се справите и регулирате този развой. Но най-важното от всичко - необходимо е да измененията метода, по който си взаимодействате с хората и със света. Тук от помощ могат да ви бъдат и методите на нетрадиционната медицина както и разнообразни духовни практики.

Има и едно огромно НО. В описаните положения, по предписание, „ пациентите “ имат голяма вторична изгода да не трансформират нищо. Просто по този начин им е по-удобно.

Автор: Ангелина Петренко

Източник:
Превод от съветски: WebStage
Картина: Jalousie (1907), Edvard Munch (1863 -1944), en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР