Психичното здраве на медицинския персонал е тема, която не е

...
Психичното здраве на медицинския персонал е тема, която не е
Коментари Харесай

Момчил Баев: Медиците трябва да осъзнаят необходимостта да се погрижат за здравето си

Психичното здраве на медицинския личен състав е тематика, която не е задоволително наранена в българското общество. Самите лекари и медицински сестри не виждат нуждата от това да се погрижат за себе си и личното си здраве. Това сподели Момчил Баев, ръководител на фондация „ Астра Форум “, по време на дискусионно студио във връзка 75 години от основаването на СЗО.

„ По време на Коронавирус доста медици споделяха за неимоверния стрес, на който са подложени на работното си място – извънредно високата смъртност, дългите часове работа, нощните смени и две-три работни места на човек. Всичко това способства за увеличение на напрежението, умората и синдрома на прегарянето. Вярваме, че в случай че медицинските експерти се погрижат за своето психологично здраве, това ще усъвършенства качеството има на живот, а оттова и самостоятелно им показване на работното място. Това в дълготраен проект ще се отрази на по-доброто качеството на здравната услуга, по-добрата връзка сред лекари и пациенти и по-добрите резултати в лекуването “, сподели още Баев.

СЗО би трябвало да има по-голяма опция да въздейства върху световните здравни политики, разяснява на собствен ред доцент Михаил Околийски, ръководещ офиса на СЗО в България. По думите му сега работна група в Женева преразглежда мандата на СЗО, с цел да се обезпечи сходна опция.

Той добави, че главните тематики, по които СЗО работи дейно с Министерството на здравеопазването, са съдействието по време на Коронавирус пандемията, хроничните незаразни болести, човешкия папиломен вирус, ваксинопредотвратимите болести и следва пробив с Националната стратегия за микробната устойчивост, която към момента не е реалност.

По мотив утрешния Ден на здравето СЗО започва едногодишна акция „ Здраве за всички “. Тя ще ангажира страните членки, сътрудниците и обществеността да споделят своите истории и опит за това какво значи здравето за тях.

„ Слоганът допуска хората по света да са в положително здраве, в кротичък, проспериращ и резистентен свят. Въпреки че това е химера, е добре да имаме хуманна цел, към която да се стремим, защото правото на здраве е главно човешко право и не би трябвало достъпът до здравни услуги да е обвързван с опциите за заплащането им от страна на жителите “, сподели още доцент Околийски.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР