Психични разстройства и употреба на психоактивни вещества“ бе темата на

...
Психични разстройства и употреба на психоактивни вещества“ бе темата на
Коментари Харесай

Среща-разговор с д-р Иван Добринов по повод Световния ден на психичното здраве

„ Психични разстройства и приложимост на психоактивни субстанции “ бе тематиката на проведените в Габрово семинар за експерти, работещи с деца и младежи, и образование на консуматори на услуги за психосоциална рехабилитация от резидентен и нерезидентен вид в Терапевтичен център „ Свети Илия “.

Организатор на събитията бе Превантивно-информационният център по зависимости към Община Габрово, а мотивът – Световният ден на психологичното здраве.

Гост-лектор бе доктор Иван Добринов – психиатър, шеф на поделение в Държавната психиатрична болница – град Раднево, съветник към Сдружение „ Майки против дрогата “ – Пловдив и член на Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация „ Избор “ – Стара Загора, водещ експерт в областта на лекуването на пациенти с тежка взаимозависимост към алкохол и опиати.  

В образованието, извършено в лечебен център „ Св. Илия “ се включиха 30 младежи – консуматори на услугите за психосоциална рехабилитация от резидентен и нерезидентен вид.

В семинара за експерти, работещи с деца и младежи участваха над 50 медицински експерти, педагози, психолози и педагогичен съветници, обществени служащи, инспектори от Детска педагогическа стая, членове на МКБППМН и ОбСНВ, и други.

Д-р Добринов показа своя персонален опит от работата си със подвластни, даде данни за тревожната наклонност измежду младежите за приложимост на дизайнерски опиати, които нанасят извънредно тежка щета върху мозъка и централната нервна система, и подчертава върху нуждата от бърза и съответна реакция от страна на всички, които работят с подрастващите при определяне на първи признаци на психологични проблеми.

Отчетена бе голямата потребност от профилирани стратегии за лекуване на психологични болести на деца вследствие приложимост на психоактивни субстанции, както и от механизъм за подкрепяне на техните фамилии. В този подтекст бяха показани някои положителни практики в страни от Европейския съюз, в които действат мобилни здравни приложения с информация за достъп до лечебни услуги, подкрепяне на интервенцията и процеса на възобновяване на подвластните.

Полезността на показаните от доктор Добринов данни и нуждата от систематичен продан на профилирана информация по проблемите на психологичното здраве и използването на психоактивни вещества измежду младежите доведоха до изразеното в края на срещите предпочитание от страна на присъствалите за присъединяване и в бъдещи сходни събития.

Предстои организирането на тематични беседи и в останалите общини на Габровска област.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР