Прозорецът за преговори рязко се затвори, въпреки това Путин неколкократно

...
Прозорецът за преговори рязко се затвори, въпреки това Путин неколкократно
Коментари Харесай

Дипломатът Милен Керемедчиев: Без диалог ще има рязка ескалация на конфликта

Прозорецът за договаряния внезапно се затвори, все пак Путин неколкократно съобщи, че е подготвен открит и почтен разговор, само че без да отстъпва от взетите решения, което дава малко благоприятни условия за маневриране на сцената на дипломацията. Колкото по-малко се приказва Русия, толкоз по-малък е шансът за реализиране на непълен пробив в връзките. Това разяснява Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на външните работи в предаването " Още от деня ".

Без разговор ще има внезапна ескалация на спора, той ще стане доста по-горещ, добави Керемдечиев.

Според него първата крачка би трябвало да бъде направена от Украйна.

" Ако Украйна реши напълно в правото си да навлезе в тези самопровъзгласили се територии, тогава към този момент се задейства грузинският сюжет, когато руснаците имаха опция да създадат нахлуване ", изясни още той.

" Европа би трябвало да поеме щафетата, защото Съединени американски щати имат доста по-рязко предпочитание за преустановяване на диалозите с Путин и Украйна и второ залага доста по-тежки наказания. В момента глобите са доста по-леки и не тормозят нито Путин, нито съветската стопанска система ", изясни Керемедчиев.

Той добави, че Путин досега е съумял да реализира това, което е почнал 2014 година в Крим, без да е употребявал действителни военни дейности.

" Диверсикацията на газовите доставки към Европейски Съюз освен, че не се случи, а стана противоположното ", сподели още Керемедчиев. Той уточни, че през 2010 година Европейски Съюз е бил подвластен от 26% от доставките на газ от Русия, а 12 години по-късно и след минаването на рецесията в Крим, той зависи 42% от съветски газ.

Толкова огромна взаимозависимост от съветските доставки, мъчно би могла да се компенсира. Съединени американски щати станаха най-големият експортьор на газ. Основната задача на Съединените щати е да захранят хранилищата на множеството европейски страни ", разясни още някогашният зам.-министър на външните работи.

" Русия може да понижава доставките, за възмездие за неслучващия се Северен поток 2, може да предоговаря цени, т.е. Русия за следващ път играе енергийната карта, както ловко играе и военната такава ", сподели още Керемедчиев.

" Това което направи Путин с подписването на двете съглашения с двете самопровъзгласили се републики, слага спора в по-тежка вероятност, защото в споразуменията е написано, че Русия ще признае двете области, само че единствено дребна част от тези две области са двете републики.

Ако в действителност се извърши този план, а Путин сега не го извършва, просто гледа какви ще бъдат глобите по отношение на неговите страни, и в случай че те са задоволително меки, това би му развързало ръцете за по-важни дейности. Но в случай че в действителност тези контракти се разпрострат върху задачите области, това значи, че огромна част от територията на Украйна ще бъд отрязана, което ще докара до тежка дестабилизация, и няма по какъв начин въоръжените сили на Украйна да не защитят своята териториална целокупност ", изясни Керемедчиев.

На въпроса дали рецесията в Украйна, може да обхване Балканите той отговори:

" Очаквам активиране на съветските служби, чакам доста повече хибридни офанзиви и опити за сриване на системи, които работят в България и в Румъния, метод за опипване на почвата, къде би могло да има меки места в общата отбрана на Европейски Съюз. "

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР