Проверките по магазините и пазарите за нарушения и опасности при

...
Проверките по магазините и пазарите за нарушения и опасности при
Коментари Харесай

Продължават проверките в магазините за коледна украса и пиротехника

Проверките по магазините и пазарите за нарушавания и рискове при продажбата на коледна декорация, електрически светлини и пиротехнически произведения не престават. Установени са нарушавания, само че те са по-малко, спрямо предишни години. За какво да внимаваме, когато купуваме играчки, гирлянди и фойерверки за идните празници - в идващия репортаж.

София

На територията на цялата страна Държавната организация за метрологичен и механически контрол ревизира играчките, светлините и пиротехническите произведения, които се оферират в комерсиалната мрежа. Установените нарушавания все още са малко, главно липсва напътствие за прилагане и сигурност на български език.

Галя Бояджиева, контрольор в Държавна организация за метрологичен и механически контрол: " Преверките стартираха доста добре, резултатите също са доста положителни. Към сегашния миг, в границите на една седмица имаме тествани към 300 продукта. Какво демонстрира, малко статистика ще кажа, с най-вече открити несъответствия са електрическите гирлянди, по-късно са играчките и по-късно пиротехническите произведения. "
При открити несъответствия, продуктите се стопират от дистрибуция за българския пазар. А с наближаването на Нова година, стартира и всеобщото пазаруване на пиротехнически произведения.

Тодор Попов, притежател на магазин за пиротехнически произведения: " Последните години трендовете са да се купуват най-вече пиробатерии, римски свещи. Децата постоянно пробват. За тях фойерверките са една атракция, едно предизвикателство, само че ние сме тъкмо за това, да можем да следим на кой се продават, имат ли навършените години, защото за всеки фойерверк има възрастово ограничаване. "
Препоръката и на търговците на пиротехника е наложителното съблюдаване на инструкциите за сигурност.

Тодор Попов, притежател на магазин за пиротехнически произведения: " Като цяло, ние българите сме склонни, по този начин, да нарушаваме разпоредбите. "
В последните години случаите с пиротехнически произведения доста са намалели, което се дължи на сигурността на продуктите, които се оферират на пазара, безапелационни са специалистите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР