Проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП), свързани с

...
Проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП), свързани с
Коментари Харесай

Стоил Алипиев: Проверките за цените на храните не трябва да спират, нужен е постоянен контрол

Проверките на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), свързани с цените на храните, не би трябвало да стопират. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на контролния орган Стоил Алипиев.

 

" Дори да усетим упования от нас резултат от тях в посока понижаване на цените, би трябвало да се прави непрекъснат надзор. Със сигурност дейностите на Комисията би трябвало да са самодейни и никога реактивни, каквито са били до момента - следвайки подадените тъжби ", разяснява той.

 

Към 13 март са осъществени 681 инспекции, като са установени 573 нарушавания. " Една част от тях са леки административни нарушавания, които не са свързани с огромен размер на финансова глоба, само че има 239 отчета, които са показани на Комисията като нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишаване на цените ", изясни той.

 

Според ръководителя на КЗП плануваните наказания в Закона за отбрана на потребителите за използване на нелоялни търговски практики са несъизмерими с груповата вреда, която се нанася. Стоил Алипиев счита, че санкцията би трябвало да е % от оборота на търговеца, с цел да има възпиращ резултат.

 

В Световния ден на потребителя той открои три провокации пред потребителската отбрана - неравноправното състояние на потребителите по отношение на търговците в договорите с общи условия, нелоялните търговски практики и опцията потребителят да намира действителни и работещи начини за решение на своите проблеми с търговците при потребителски разногласия. 

 

Следва цялостният текст на изявлението:

 

- Как Комисията за отбрана на потребителите ще означи Световния ден на потребителя 15 март?

 

- За нас това е естествен работен ден, в който ще изпълняваме нашите отговорности и правим нормалната си активност. Потребителите са най-голямата обществена маса и правата им би трябвало да бъдат предпазени освен през днешния ден. Да не забравяме, че търговците, когато пазарят, също са в тази роля.

 

- Кои са най-големите провокации пред потребителската отбрана с днешна дата съгласно Вас?

 

- Три са главните проблеми, които дефинирахме с встъпването на новия състав на Комисията в служба. Първият е неравноправното състояние на потребителите по отношение на търговците в договорите, които подписват. Обичайно тези документи са едностранно направени от търговците и предопределени за неустановен брой консуматори, които нямат действителна опция да въздействат върху тяхното наличие и са сложени в обстановката или да подпишат контракта и да се съгласят с изискванията, които са им показани, или да не употребяват услугата. Но когато приказваме за комунални услуги като ток, вода, за мобилни услуги, които не е допустимо да не използваме в днешно време, нещата не са толкоз лесни като избор и потребителите подписват тези контракти. Именно заради това на Комисията е вменено да има механизми, с които да въздейства върху наличието на договорите, тъй че те да бъдат обективни и потребителят да бъде в равноправно състояние с търговците в изискванията, които уреждат техните взаимоотношения до края на осъществяването на контракта.

 

Вторият проблем са нелоялните търговски практики, които видно от изнесените данни от Комисията в последния един месец се оказа, че участват мощно на пазара. Още с встъпването в служба на новия състав на Комисията констатирахме, че това е един трайно наложил се проблем, който изкривява като цяло пазара, явява се като причина за изкуствено завишаване на цени и натрупа неодобрение, което пораства в обществено напрежение у потребителя.

 

Третият проблем и предизвикателство е опцията потребителят да намира действителни и работещи начини за решение на своите проблеми с търговците, що се отнася до оперативното решение на потребителски разногласия. Със сигурност обаче ще е належащо съществуването на настоящ парламент, с цел да можем да намерим политическа воля да се извърши промяна в настоящото законодателство, с цел да се даде опция на потребителите да употребяват този прийом, тъй че да взема решение действително техните проблеми.

 

- А има ли потребност от смяна на глобите за нелоялни търговски практики или пък от други възпиращи механизми в тази връзка?

 

- Да, на мнение съм, че плануваните наказания в Закона за отбрана на потребителите за използване на нелоялни търговски практики са несъизмерими с груповата вреда, която се нанася на потребителите.

 

Санкция в размер на до 50 000 лв. за потребление на нелоялна комерсиална процедура никога не може да възпроизведе наказателната и възпитателна функционалност, защото икономическите изгоди, които търговците употребяват от използването на такива практики, са в пъти по-големи. Ако не се обърне съществено внимание и не се синхронизира националното законодателство със законодателството в Общността - глобата да бъде % от оборота, считам, че доста мъчно ще можем да се възползваме от тези функционалности на административното наказване - да може търговецът да почувства наказването и да има възпиращ и възпитаващ резултат за останалите търговци, които да заобикалят използването на нелоялни търговски практики.

 

Освен директен стопански резултат върху търговците, глобите имат още един, който се отнася до тяхната комерсиална известност. Предвижда се от следващата година огромни търговски компании да ползват и одити в тази връзка, като съществуването на огромен брой такива практики в техните доклади би било спънка за достъп до финансови пазари и банково финансиране. В тази тенденция глобите имат също възпитателна функционалност.

 

- По най-актуалната все още тематика за инспекциите, свързани с цените на храните, какво е открила Комисията досега? Докога ще продължат инспекциите?

 

- Тези инспекции сигурно не би трябвало да стопират. Дори да усетим упования от нас резултат от тях в посока понижаване на цените, би трябвало да се прави непрекъснат надзор. Действията на Комисията би трябвало да са самодейни и никога реактивни, каквито са били до момента - следвайки подадените тъжби. Подходът " има тъжба - има реакция " е неверен. Той, несъмнено, е наложителен за Комисията, само че по този начин обгръща единствено проблемите на тези, които са се обърнали към нея, което не значи, че са решени главният % от проблеми на даден пазарен сегмент. 

 

Извършени са 681 инспекции към 13 март, като са установени 573 нарушавания. Една част от тях са леки административни нарушавания, които не са свързани с огромен размер на финансова глоба, само че има 239 отчета, които са показани на КЗП като нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишаване на цените.

 

Когато да вземем за пример потребителите дават единодушието си в резултат на неинформиран избор или тъй като са били подведени с информация от търговеца, се получава деформиране на пазара и предпоставки за изкуствено завишаване на цена.

 

- Какво следва по-късно, т.е. какъв брой от тези нарушавания могат да бъдат глобени, има ли наложени санкции към този момент?

 

- Към момента наложените санкции са за по-леките административни нарушавания. Когато приказваме за нелоялни търговски практики, има административен ред, който се следва - решенията би трябвало да бъдат взети от колегиален орган, ръководителят да издаде заповед, с която да се забрани тази процедура, по-късно има административни периоди, които са за обжалване и при всички положения чакаме над известна част от заповедите да има правосъден надзор. Поради тази причина ни е належащо малко повече време за вярна и прецизна обработка на документите, с цел да се произнесем със заповед, която да издържи на следващ правосъден надзор.

 

- За какво най-често се оплакват потребителите в жалбите и сигналите, които получавате? Каква част от тях са основателни?

 

- В момента, следвайки дейностите на контролния орган, е обикновено по-големият % тъжби, които идват при нас, да са за хранителни артикули. Имахме и тъжби, свързани с мобилните оператори и нормалните проблеми за рекламации и гаранции, които са част от всекидневието. 

Има и тъжби, които не съдържат някакво нарушаване, или не са от нашите пълномощия, само че има и такива, които съдържат напълно състава на нарушаването. За предходната година общият брой тъжби е 29 000.

 

- Повишава ли се потребителската просвета у нас, какви са усещанията Ви?

 

- Хубаво е да се покачва, тъй като контролният орган, каквато и бройка да следва, няма по какъв начин да обхване всички пазарни проблеми.

Будният консуматор при всички положения е в изгода и на себе си, и на контролния орган, тъй като той е този, който сезира контролния орган и прави превантивни дейности в желанието си да се самосъхрани. От друга страна никога не можем единствено и само да се осланяме на потребителите и техните дейности по самоконтрол. Комисията би трябвало да е самодейна в своите дейности, изключително що се отнася до контракти с общи условия или типизирани контракти, когато търговците работят с тях при своите взаимоотношения с потребителите. Там потребителят действително няма никаква опция да въздейства върху наличието на договорите.

 

- Какви други инспекции следва да прави КЗП?

 

- Считано от през днешния ден започваме засилен надзор по повод сигурността на стоките, които влизат в страната. Това е нещо, което е от изключителна значимост, тъй като един път пуснати на пазара, контролът върху такива артикули става много сложен. Те са рискови освен за нас, а и за Общността, тъй като сме външна граница на Европейски Съюз.

 

- Този надзор ще се реализира още на границата като непрекъснати инспекции, по този начин ли?

 

- Да, непрекъснати инспекции по сигурност на стоките в компетенциите на Комисията. Работим взаимно с Агенция " Митници ". Освен при стоките, тематиката за сигурността ще бъде наранена и в обичайните летни инспекции, свързани с туризма, с цел да няма произшествия при предлаганите услуги.

 

- Доста работа имате и ви следва като комисия - има ли задоволително фрагменти да обезпечават активността и привлекателна ли е КЗП за работа за младежи?

 

- Надяваме се да е привлекателна, има фрагменти. За моя огромна наслада, когато встъпих в служба като ръководител, заварих доста добре готови хора с високи морални полезности. Откъм експертност на кадровия състав не считам, че може да има някакви искания. Естествено при този огромен размер работа, в случай че имаме компетентност по толкоз доста наредби и закони, всяка спомагателна административна помощ в никакъв случай не би била непотребна.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР