Проверката от парламента на договора между българската държавна компания Булгаргаз

...
Проверката от парламента на договора между българската държавна компания Булгаргаз
Коментари Харесай

Партизанска тактика. Има ли опит да се прикрие проверката на газовия договор с турската Боташ

Проверката от Народното събрание на контракта сред българската държавна компания " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ " и по какъв начин той въздейства на енергийната система на страната може и да не стигне до край. Причината е, че ръководителят на краткотрайната комисия, определена да направи разбор на съглашението - депутатът Жечо Станков от ГЕРБ - отхвърля да внесе направения отчет за разглеждане в пленарната зала.

Сега в отговор на дейностите на Станков и ГЕРБ, от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) упорстват да бъде свикано изключително съвещание на Народното събрание особено по тематиката.

Става въпрос за контракта сред двете държавни компании,, когато на власт беше назначеният от президента Румен Радев длъжностен кабинет с министър председател Гълъб Донев . Споразумението планува " Булгаргаз " да разтоварва полутечен газ на терминали на " Боташ " и тя да го довежда до българска територия. В подмяна турският оператор получава такси и достъп до българската газопреносна система.

Парламентарната комисия, която проучва резултата от съглашението, през декември 2023 година година и при започване на април с отчет.

Той не е обществен, само че съгласно нейни членове е бил подписан от всички 12 депутати в нея. Те считат, че договорът съдържа неизгодни клаузи и ощетява ползите на България. Препоръката е да бъде даден на прокуратурата и Държавната организация " Национална сигурност " ( ДАНС ).

По думи на депутата от ПП-ДБ Радослав Рибарски , който е и зам.-председател на комисията, отчетът ѝ е трябвало да влезе за разискване в пленарната зала тази седмица. Но това не се случва.

" Те ползват партизанска тактичност, крият отчета и ние се притесняваме да не отиде той при [за построяването на газопровода " Турски поток " през България] - т.е., в никакъв случай да не влезе в пленарна зала ", сподели Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Председателят на комисията Жечо Станков сподели, че повода за забавянето е постъпила нова информация със конфиденциален гриф, само че не се ангажира със период, в който отчетът да бъде импортиран. От ПП-ДБ считат, че все пак анализът на комисията може да бъде разискван от депутатите - без да се нарушава комерсиалната загадка, с която съглашението сред " Булгаргаз " и " Боташ " е предпазено.

Опасенията, че отчетът на краткотрайната комисия няма да бъде прегледан изобщо, се ускоряват от това, че в четвъртък Народното събрание от 3 май. Идеята е той да не работи по време на предизборната акция за европейските и предварителните парламентарни избори на 9 юни.

Опозиционните партии Българска социалистическа партия и " Възраждане " дадоха поръчки - поотделно, че в случай че отчетът не влезе в дневния ред на Народното събрание до 25 април , ще бъде импортиран сигнал за договорката в прокуратурата, ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Министерството на енергетиката.
Какво съставлява договорът
за транспорт на газ от Турция към България беше подписано в първия работен ден на 2023 година с турската газова компания “Боташ ”. Тогава министър на енергетиката беше Росен Христов , част от служебното държавно управление на Гълъб Донев.

Срокът на контракта е 13 години. Споразумението трябваше, от една страна, да даде достъп на България до турските терминали за полутечен газ и до турските газопроводи, с цел да обезпечи различен маршрут за доставки. От друга страна, да даде достъп и на турската " Боташ " до българската газопреносна инфраструктура, която е на " Булгартрансгаз " . Неин шеф до момента беше новият длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов.

Сключването на контракта беше показано като “пробив ” и “исторически миг ”. Това се случи няколко месеца откакто Русия , която осигуряваше три четвърти от газа в България, едностранно

Според формалното известие тогава съглашението разрешава на “Булгаргаз ” да разтоварва танкери с полутечен природен газ на турските терминали и по-късно да придвижва този газ до България през турската газопреносна мрежа. Тоест обезпечен е единствено пътят, по който да премине газът.

По думи на турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез съглашението планува опция за транспорт на до 1,5 милиарда куб. м газ годишно. Това е към половината от годишното ползване в България или към 14 танкера с полутечен газ.
Какъв е казусът
По информация на Рибарски обаче България не употребява контрактувания потенциал за доставки на газ, само че го заплаща. При опция за доставка на 14 кораба с полутечен газ, през 2023 година по този контракт са доставени единствено един и половина.
Всеки ден българската енергетика и в частност " Булгаргаз " би трябвало да заплаща потенциал, който се равнява на 500 хиляди $
" Оказва се, че всеки ден българската енергетика и в частност " Булгаргаз " би трябвало да заплаща потенциал, който се равнява на 500 хиляди $ . Този потенциал обаче не се употребява ", сподели Рибарски.

Освен това по негови думи контрактуваните количества са към 1,8 милиарда кубични метра годишно, от които могат да бъдат доставени единствено 1,3 милиарда кубични метра. По думите му разликата от 500 млн. кубични метра физически не може да бъде изпълнена по съществуващата инфраструктура.

Същевременно потреблението на българската газопреносна мрежа от страна на " Боташ " води до загуба на пазарен дял за " Булгаргаз ". Рибарски споделя, че през миналата година държавното дружество е изгубило 27% пазарен дял.

Споразумението е оповестено за секретно поради комерсиална загадка. Преди дни групата " Български елфи " (Bg Elves), която откри пътната карта и още документи за ролята на Русия в градежа на " Турски поток " през България в теч на имейли на съветски политици, разгласява и документи, за които се счита, че са съглашението с " Боташ ".

Те имат гриф за конфиденциалност и удостоверяват, че " Булгаргаз " има ангажимент да заплаща за потенциал за разтоварване и транспорт на газ на турската компания и без да ги употребява.
Руската диря
Още при подписването на контракта при започване на 2023 година се появиха подозрения дали той няма да се употребява за затулен импорт на съветски газ в Европа.

Причината е, че съгласно контракта Турция може да продава газ на пункта за доставка " Странджа-Малкочлар ". От сключването му до момента " Боташ " разгласи редица от съглашения за доставка на газ с компании от Унгария, Румъния и Молдова.

Турция обаче не е длъжна да заявява първичния генезис на газа.

" Не можем да проверим дали това е съветски газ. " Боташ " може да купува повече съветски газ, да го доставя в България и да дава документи за различен генезис, тъй като в Турция имат микс от газ от разнообразни места ", сподели депутатът Делян Добрев от ГЕРБ – ръководител на парламентарната Комисия по енергетика, в края на 2023 година

Същевременно в края на предходната година Европейската комисия (ЕК) на подписания контракт. Опасенията са, че договорката облагодетелства българската и турската компании за сметка на съперниците им.

Причината е, че " Булгаргаз " може да е единственото сдружение в Европейския съюз, което има достъп до природен газ посредством турската инфраструктура и евентуално работи като медиатор за газ, обезпечен в Турция и доставен в района.

След известието на Европейска комисия в България беше, която да изследва договорката. Тя беше подкрепена от всички партии като се изключи Движение за права и свободи .

Преди това няколко пъти членове на кабинета на Николай Денков в подписване на неблагоприятен контракт с турската страна.

В края на 2023 година пред Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията сподели, че в случай че България се откаже от договорката, ще би трябвало да заплаща неустойки от 2 милиарда евро годишно. Затова в този момент ПП-ДБ упорства тя да бъде предоговорена.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР