Проверката на МВР относно сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса, приключи.

...
Проверката на МВР относно сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса, приключи.
Коментари Харесай

МВР не разследва кой е ходил в клуба на Нотариуса

Проверката на Министерство на вътрешните работи по отношение на сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса, завърши . Това съобщи пред bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По негови думи резултатите демонстрират, че, свързани с името на Божанов.

Стоянов уточни, че на срещата с представители на " Фронтекс " е било разисквано увеличението на чиновниците на " Фронтекс ", които ще бъдат ситуирани най-вече на границите ни с Турция и Сърбия.

Министърът означи, че с турския основен прокурор са разискали въпроси по линия на взаимоотношение и метода на работа на двете страни.

Той посочи, че преди няколко дни е изпратил следващия отчет до премиера и президента по отношение на незаконната миграция. В него се регистрира спад с към 70% на броя на опитите за незаконно прекосяване на българската граница.
 В Министерство на вътрешните работи няма лист с членове на SS клуба
В Министерство на вътрешните работи няма лист с членове на SS клуба

Живко Коцев: Смяната на ЕГН-то не би трябвало да има значение

Вътрешният министър бе безапелационен, че на всички равнища и уточни, че тази оценка е дадена и предходната година, когато са пристигнали комисия и специалисти от 14 страни.

" Това, което ме твърдят сътрудниците е, че до първата половина на март ще сме подготвени механически за това, което следва по въздух и вода. Организацията е най-вече с концесионерите по летищата, за тях са множеството отговорности ", разясни той и добави, че е имало известни компликации с Летище София, само че все още всичко върви по проект.

По мотив Стоянов съобщи, че главните въпроси следва да са към проверяващия екип.

Той уточни, че няколко пъти е питан дали Божанов е бил помощник на Министерство на вътрешните работи. " Продължавам да давам отговор, че това ще бъде изяснено в границите на досъдебното произвеждане. Прокурорът е този, който може да изиска информация ", разяснява министърът.

По негови думи 28 са сигналите, свързани с Нотариуса, като 22 от тези сигнали са срещу Мартин Божанов, а останалите са тъжби и сигнали, които той е подавал.

" По всички тези сигнали сме изготвили информация по какъв начин е завършила инспекцията и къде са изпратени сигналите. Тези, които са против него, са от съседи, имотните измами ", обясни Стоянов. И добави, че сигналите, изработвани от ГДБОП, са за търговия с въздействие и пране на пари.

Той съобщи, че няколко сигнала са постъпили съвсем в един и същи интервал от време в ГДБОП, до момента в който той е оглавявал организацията.

Първият сигнал бил от някогашна брачна половинка на Божанов - Адрияна. Имало няколко сигнала и от АКФ.

в посока Нотариуса , безапелационен Стоянов във връзка обвиняванията на някогашния Министерство на вътрешните работи министър Бойко Рашков.
 Министерство на вътрешните работи е изпратило всички сигнали за Нотариуса в прокуратурата
Министерство на вътрешните работи е изпратило всички сигнали за Нотариуса в прокуратурата

Данните ще бъдат пратени и на анкетната комисия в Народното събрание

" ГДБОП е единствената конструкция, която под мое управление събра данни за формиране на досъдебно произвеждане. Ако Бойко Рашков е провеждал срещи с който и да е и е получавал информация, или в случай че е имал данни, че има теч от ГДБОП, би следвало да сезира дирекция " Вътрешна сигурност ", която е директно подчинена на министъра на вътрешните работи ", посочи той и посочи, че не знае дали Рашков е сезирал " Вътрешна сигурност ".

Стоянов отхвърли да даде мнение дали от от което и да е равнище на Министерство на вътрешните работи е изтичала информация към Нотариуса.

По мотив това дали SS клубът е бил защитаван от полицията, той уточни, че осъществените инспекции несъмнено демонстрират, че колите, които са били наоколо до заведението, не са коли на Министерство на вътрешните работи.

Запитан дали знае кой е ходил там, Стоянов посочи, че Министерство на вътрешните работи работи най-вече по осъщественото ликвидиране, а

Относно, Стоянов съобщи: " Имаме тенденция за човек, който всекидневно популяризира голям брой заплашителни имейли до разнообразни високопоставени чиновници, в това число Министерство на вътрешните работи и други организации. Отправя и имейли за взривни устройства в търговски центрове, учебни заведения и други институции. Имаме насоки, уповавам се, че до няколко дни ще го задържим ".

Стоянов не знае къде е Петьо Петров-Еврото.

По мотив той акцентира, че във водената разработка и информация към ГДБОП не попада името на и.д. основен прокурор Борислав Сарафов, т.е. от извършените оперативно-издирвателни мероприятия не е открита негова съпричастност към кръга на проверяваните лица.
 Калин Стоянов твърди: Няма теч от ГДБОП към Нотариуса
Калин Стоянов твърди: Няма теч от ГДБОП към Нотариуса

Тепърва ще се прецизира дали Божанов е имал връзка със чиновници от Министерство на вътрешните работи

Той съобщи, че е тежко поръчково ликвидиране. " Този вид убийства изискват по-сериозен и нескончаем интервал на следствие. Анализира се голям размер от информация, разпитват се очевидци, има голям брой експертизи. Има осъществени дейности в изискванията на необходимост, ние имаме това право като орган, който прави следствие. Става дума за случаи, в които можем да съберем или запазим доказателства по предмета на следствието. Дали има нещо намерено и какво - смятам, че този въпрос би трябвало да е към проверяващия екип. За да се стигне до разкриването на гарант на такова поръчково ликвидиране, преди всичко следва да стигнем до физическия причинител ", разяснява Стоянов.

Министърът стартира да регистрира позитивни резултати при стравянето с пияните и дрогираните водачи.

От въвеждането на мярката за лишаване на коли от водачи, които използват алкохол или опиати, имало спад на такива случаи. Откакто е въведена мярката, са отнети 314 автомобила и паралелно с това има конфискувани над 2200 автомобила. Отчита се и 50% растеж на събираемостта на санкциите по отношение на предходната година.

По негови думи от другата седмица жандармерията също ще има опция да връчва наказателни постановления и санкции. Ще се ускори и третият метод - по пощата.

" Жандармерията е една от структурите, които имат голям запас. Ежедневно тези чиновници правят голям брой инспекции на пътя. Говорим за инспекции както на МПС, по този начин и на лицата в него. В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има опция да ревизира дали той има административно наказване и надлежно, в случай че има - ще може да му връчи санкцията или наказателното разпореждане ", обясни министърът.

Той означи и че е завършена огромна социална поръчка за закупуване на коли за Пътна полиция. Очаква се скоро да завърши и процедурата по четири броя публични поръчки, планува се д а бъдат закупени 273 камери за надзор на скоростта . Закупени са и два броя автоматизирани системи за токсико-химичен разбор за съществуване на опиати в кръвта, които са в Института по криминалистика и във ВМА. До края на април ще има още четири такива апарата.
 Казусът
Казусът " Осемте джуджета " във Висш съдебен съвет - един отхвърлен прокурор и седем дисциплинарки

Заради тежки нарушавания и безучастие от страна на тези магистрати

По мотив Стоянов съобщи, че предходната седмица се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел и двамата са разискали постигнатото по програмата на ведомството и целите на Министерство на вътрешните работи за тази година.

Относно това кой министър ще остане на съответния пост, той е на мнение, че решението ще се вземе от премиера и вицепремиера и то следва да бъде в съгласие с политическите партии от държавното управление. Той самият нямал съответно предложение все още.

Той акцентира, че не е политическо предопределение и няма политически пристрастия. " На мен ми е препоръчано и съм назначен в качеството ми на специалист. Не знам дали партия е зад мен, само че би следвало тези, които поддържат държавното управление, да са зад мен - и едната, и другата страна ", означи Стоянов.

Относно той посочи, че те към този момент не са на Министерство на вътрешните работи и с решение на Министерския съвет от ноември предходната година е посочено, че логистиката по напредването им е ангажимент единствено на Министерството на защитата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР