Проверка в сайта на Централната избирателна комисия показва, че Бисер

...
Проверка в сайта на Централната избирателна комисия показва, че Бисер
Коментари Харесай

Задържаните за шпионаж във Великобритания са били председатели на секции на изборите

Проверка в уеб страницата на Централната изборна комисия демонстрира, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова няколко пъти са били ръководители на секционни изборни комисии в Лондон. Това значи, че са имали достъп до персоналните данни на хиляди гласоподаватели. Как се избират членовете на комисиите в чужбина?

Две изборни секции в Лондон няколко следващи избори са управлявани от упрекнатите в шпионаж Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Едната секция е в постройката на българското посолство в Лондон, другата - в Ийлинг. Според посланика ни в Обединеното кралство те са били препоръчани от локалната общественост. Бернарт Конфортов е един от изборните координатори на общността.

" Хората се самоорганизират в огромните градове елементарни, образуват се групи, избират се 6-7 индивида комисии, които оферират на посолството. Обикновено най-активните хора, нормално те вземат председателската служба. Възможно е просто сами да са организирали група към тях и да са били препоръчани от групата и да са се предложили сами. Не са толкоз публични нещата ", съобщи Бернарт Конфортов - избирателен координатор във Англия.

При заемането на местата в секционите комисии приоритет имат партийните оферти. Едва по-късно, в случай че има свободни, те се попълнят от локални доброволци.

" Последните няколко години доброволци умишлено се свързваха с партии, с цел да бъдат препоръчани от тях, с цел да могат да подсигуряват присъединяване си ", съобщи Димитър Иванов - световен координатор на Мрежата на изборните доброволци.

Сформираните групи от локални доброволци изпращат данните на своите претенденти до посолството - егн, телефон, имейл, адрес, обучение.

" Няма никакъв механизъм за надзор на качеството какви са тези лица. Единствената инспекция, която се прави, е дали имат изборни права. Ние като наблюдаващи минаваме една доста по-сериозна инспекция, в сравнение с ръководителите и членовете на СИК ", съобщи Стоил Цицелков - член на Обществения съвет на ЦИК.

" По принцип би трябвало да има някакви условия, на процедура няма, тъй като не са доста хората, които желаят да се захващат ", съобщи Бернарт Конфортов - избирателен координатор във Англия.

През 2021 година Мрежата на доброволците предлага основаването на осведомителна платформа, която да сплотява всички участници в изборния развой - като по този начин се дава опция за противоположна връзка за представянето на всеки член на СИК.

" С публични сметки с контролируема среда, с ясни правила на другарство, ескалиране на случаи, оповестяване на потребности, отговор на тези потребности, а не просто някакви мнения във фейсбук, въпреки всичко това е централен държавен развой, не покана за коктейл. Начинът, по който се набират участниците по този развой, той е непрофесионален този метод и и остана по този начин през годините ", съобщи Димитър Иванов - световен координатор на Мрежата на изборните доброволци.

Предложението за единната платформа обаче е останало единствено на хартия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР