Проверка на прокуратурата не е установила насилие над пациенти, настанени

...
Проверка на прокуратурата не е установила насилие над пациенти, настанени
Коментари Харесай

След проверка: Прокуратурата не установи насилие над пациенти, настанени за психиатрично лечение

П роверка на прокуратурата не е открила принуждение над пациенти, настанени за психиатрично лекуване. Не е открита и рискова за живота на пациентите конюнктура. Също по този начин няма и данни за нарушавания на режима за физическо ограничаване на настанените там.

Това сочат данни на инспекция, разпоредена от Софийската градска прокуратура. Тя стартира след редица нарушавания в заведенията за психиатрична помощ. 

Данните бяха оповестени от заместник-градския прокурор Десислава Петрова. 

Проверени са осем лечебни заведения, сподели тя по време не кръгла маса на тематика " Актуални проблеми на  стационарната психиатрична помощ ". 

" Условията в тези лечебни заведения могат да бъдат усъвършенствани. Данни за закононарушение или престъпление не са открити. Държавата би трябвало да намерения и за грижата към личния състав на тези лечебни заведения ", уточни Петрова,

" Може да се мисли за видеонаблюдение във всички места, в които има ограничения за физическо ограничение на болните. Възможно е да се мисли и за запазване на записите ", сподели Петрова. 

В София има сериозно дребен брой психиатрични кревати, включително незабавни. За да се доближи до междинното равнище в столицата, е нужно да има двойно повече места за настаняване, сочат данните от отчета.

Коментар по тематиката направи и министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

" Истината за психиатричната помощ у нас е доста мъчителна ", означи той.

" Проблемът, който засягаме, е доста тежък и той е разказан в няколко отчета на европейската комисия по изтезания. Пример е изгорелият жив, 29-годишен мъж, в болничното заведение в Ловеч. Затова шефът на болничното заведение бе уволнен ", сподели Хинков.

Според него е нужна деинституционализация.

" В момента има единствено 12 центъра за психологично здраве в цялата страна. Един подобен център въплъщава както работата за острите случаи, по този начин и извънболничната помощ ", означи здравният министър.

За страдание, съгласно него, има риск да не се реализира мярката по Плана за възобновяване за основаване на амбулатории.

" Но казусът е, че няма да има кой да работи там ", сподели Хинков и съобщи, че е предложил парите да бъдат пренасочени като бъдат отворени още 12 като съществуващите центрове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР