Проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е

...
Проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е
Коментари Харесай

Открити са нарушения при търга за райониране на комарите по Дунав за близо 1 млн. лева

Проверка на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е открила съществени нарушавания при провеждането на 10 публични поръчки по трансрегионалната стратегия с Румъния. Общата стойност на поръчките е 3.2 млн. лв. без Данък добавена стойност, сътрудник и възложител е Асоциацията на дунавските общини (АДО) с ръководител кметът на Русе Пламен Стоилов.

Възложителят на поръчките ще получи финансови наказания от близо 200 хиляди лв., заяви Антикорупционният фонд, по чийто сигнал е почнала инспекцията.

С най-вече нередности е публичната поръчка за географска осведомителна система за райониране на популации от комари, чиято стойност е 797 хиляди лв. без Данък добавена стойност (почти 1 млн. лв. с ДДС). От Антикорупционния фонд показват, че са открити незаконосъобразна методика за оценка, липса на бистрота по време на оценката и незадоволително в детайли установяване на предмета на контракта. Затова възложителят на поръчката ще бъде глобен с 10% от допустимите разноски, финансирани от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Фондът е главен донор с 85% от финансирането по програмата.

При останалите девет поръчки са открити разнообразни нарушавания, като незаконосъобразни методики за оценка на офертите, разбъркване на критериите за асортимент с индикаторите за оценка, незадоволително в детайли установяване на предмета на договорите и други. Финансовата глоба за тях е промяна в размер на 5 до 10% от допустимите разноски, финансирани от ЕФРР. Става дума за търгове за правене на предварителни изследвания, тактики и рекламни материали по планове, свързани с маршрутите " Защитено естествено завещание на територията на трансграничния район Румъния - България ", " Римска граница на територията на трансграничния район Румъния - България ". Нарушения са открити и при поръчки за изследване на опциите за понижаване на потреблението на TEN-T мрежа, чиято стойност е 660 000 лева без Данък добавена стойност, и за правене на тактика за възстановяване на TEN-T мрежата посредством възстановяване на потенциала на интермодални възли в трансграничния район Румъния - България за 452 000 лева без Данък добавена стойност.

От Антикорупционния фонд показват, че за две от проверяваните процедури са открити и подозрения за спорове на ползи, които са изпратени на правоохранителните органи. Отделно районното министерство е показало, че част от изпратените въпроси в сигнала са отвън пълномощията му и по тях има инспекции в Сметната палата и прокуратурата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР