Провеждането на онлайн курсове е удобен начин да научите нещо

...
Провеждането на онлайн курсове е удобен начин да научите нещо
Коментари Харесай

Засилващ се интерес към онлайн образованието в ЕС, България и Румъния обаче са на опашката



Провеждането на онлайн курсове е комфортен метод да научите нещо ново или да задълбочите знанията си в съответна област, да вземем за пример да подобрите езиковите си умения, да разширите професионалните си квалификации или просто да научите нещо ново за развлечение. По време на пандемията хората са насърчавани да лимитират обществените контакти и по този начин онлайн курсовете оферират безвредна опция за обучение и образование, показва Евростат при показване на последното си изследване.

През 2021 година 27% от хората на възраст от 16 до 74 години в Европейски Съюз оповестиха, че са провели онлайн курс или са употребявали онлайн образователни материали през последните три месеца преди изследването, което е нарастване с 4 процентни пункта спрямо 23% през 2020 година (първата година на коронавирусната пандемия).

Според Евростат през предходната година измежду всички страни членки на Европейски Съюз Ирландия регистрира най-голям дял (46%) на хората на възраст от 16 до 74 години, които са провели онлайн курс или са употребявали онлайн образователни материали. На втора позиция са Финландия и Швеция с регистриран дял от 45%, следвани от Холандия с 44%.

На другия завършек на скалата провеждането на онлайн курсове или потреблението на онлайн образователни материали е било най-слабо застъпено през 2021 година в Румъния (дяла от едвам 10%), България (с 12%) и Хърватия (с 18%).

Процент на хората, провели онлайн курс или употребявали онлайн материали през 2021 година в Европейски Съюз



В съпоставяне с 2019 година (годината преди Covid пандемията) делът на хората, които организират онлайн курсове или употребяват онлайн образователни материали се е нараснал във всички страни членки като се изключи Румъния, където е намалял с 4 процентни пункта до 10%. Сред най-силните проценти нараствания бяха Нидерландия (скок с 21 пункта),  следвана от Люксембург и Словения (увеличения с по 19 процентни пункта) и Гърция (с 18 пункта).

Младите хора на възраст от 16 до 24 години в Европейски Съюз са се занимавали повече с онлайн образование, в сравнение с междинното възрастно население, демонстрират още данните на Евростат.

През 2021 година 39% от младежите оповестяват, че са провеждали онлайн курсове, а 49% са употребявали онлайн образователни материали в съпоставяне надлежно с 23% и 27% измежду европейците на възраст от 25 до 34 години и надлежно 20% и 23% измежду тези на възраст от 35 до 44 години. Тези дялове не престават да понижават с повишаването на възрастта, достигайки най-ниската точка измежду възрастните хора (на възраст от 65 до 74 години), където едвам 3% са минали онлайн курс, а 4% са употребявали онлайн образователни материали.

Процент на хората по възраст, провели онлайн курс или употребявали онлайн материали през 2021 година в Европейски Съюз

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР