Проваля се първата точка от дневния ред на Народното събрание

...
Проваля се първата точка от дневния ред на Народното събрание
Коментари Харесай

Никой не смее да предложи председател на парламента

Проваля се първата точка от дневния ред на Народното събрание през днешния ден за избор на ръководител на Народното събрание. Причините са две: никой не смее да предложи кандидатура и депутатите не се записват за присъединяване в съвещанието.

Управляващите от " Продължаваме промяната " настояват, че откакто в Народно събрание се е образувало ново болшинство, което е отстранило предходния ръководител Никола Минчев, е редно то да предложи претендент за неговото място. Така обаче би проличало, че ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и остатъкът от Има Такъв Народ са се обединили в един парламентарен лагер. И четирите партии се стремят да наподобяват необвързани между тях. Затова те също се въздържат да предложат ръководител, изправени пред риска да опровергаят себе си посредством съгласуване на вота си. Освен това има риск или просто да не съберат болшинство за своя претендент и да го компрометират.

" Докато ситуацията не се успокои, до момента в който не седнем всички да беседваме дружно седемте парламентарни групи, фигурата на ръководителя на Народното събрание е пръв след равни и няма потребност да слагаме в унизително състояние нито един сътрудник. Затова считам, че не е времето сега да избираме ръководител на Народно събрание ", сподели пред Българска национална телевизия Ива Митева от Има Такъв Народ, някогашен ръководител на Народно събрание. Според нея през днешния ден няма да има избор за ръководител. На вота на съмнение довечера Митева сподели, че ще гласоподава по съвест.  " Смятам, че в действителност би трябвало да стартира смяна и съм уверена, че на избори не би трябвало да вървим ".

" Няма да издигаме претендент за ръководител на Народно събрание. Има ново болшинство, техен ангажимент е да предложат нов ръководител ", разяснява пред Българска национална телевизия Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Пак споделям - ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Има Такъв Народ, безапелационен е Свиленски. По-рано от " Продължаваме промяната " също обявиха, че няма да оферират нов ръководител на Народно събрание с аргумента, че има ново болшинство. 

И ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за ръководител на Народното събрание. Това сподели пред bTV Радомир Чолаков. „ Политическият миг е значим. Или оттук насетне в идващите дни ще стартира в идващите дни да се реализира консенсус, или отиваме на избори “, сподели Чолаков.

Новото парламентарно болшинство удостовери своето битие и посредством синхронния отвод от регистрация за заседанието на депутатите ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ, които обаче се намират в Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР