Провали се гласуването на извънредната сесия на унгарския парламент за

...
Провали се гласуването на извънредната сесия на унгарския парламент за
Коментари Харесай

Унгария не пусна Швеция в НАТО заради липса на кворум на извънредното заседание на парламента

Провали се гласуването на изключителната сесия на унгарския парламент за одобрение на съглашението за участие на Швеция в НАТО. На съвещанието нямаше кворум, заяви заместник-председателят на Народното събрание Шандор Лежак.

Фракцията на ръководещата партия ФИДЕС - Унгарски цивилен съюз, която има болшинство в Народното събрание, отхвърли да взе участие в съвещанието, на което участваха единствено представители на опозиционните партии. В залата участваха единствено 51 от общо 199 депутати.

Лидерът на фракцията на ФИДЕС Мате Кочиш съобщи, че депутатите от тази партия няма да участват на съвещанието. Според него ратификацията на шведската кандидатура за участие в НАТО може да се реализира при започване на идната парламентарна сесия, само че за това е нужна среща сред двамата министър председатели в Будапеща. Ако за шведите е значимо да се причислят към алианса, те ще дойдат в Будапеща, " както отидоха в Турция ", написа той във Фейсбук.

Пролетната сесия на Народното събрание би трябвало да стартира на 26 февруари, а съвещанието на 5 февруари беше изключително, свикано от ръководителя на Народното събрание Ласло Кьовер по предложение на опозиционните партии.

На 23 януари унгарският министър-председател Виктор Орбан насочи покана към шведския си сътрудник Улф Кристершон за диалози по отношение на участието на кралството в НАТО. Шведският министър председател в началото отговори, че се съгласява, само че по-късно съобщи, че ще посети Будапеща, откакто унгарският парламент ратифицира съглашението. На 1 февруари двамата водачи се срещнаха на Европейския съвет в Брюксел.

Заедно с депутатите от ФИДЕС техните младши сътрудници, християндемократите, отхвърлиха да вземат участие в съвещанието. Те разполагат общо със 135 от общо 199 парламентарни места. Ратификацията на съглашението за участие на Швеция в НАТО, както и всеки различен интернационален контракт, изисква две трети от гласовете.

Никой от унгарското държавно управление също не пристигна в Народното събрание. Кабинетът, управителен от Орбан, организира тридневно изнесено съвещание в Шопронбанфалве в западната част на страната.

По традиция представителите на фракциите имаха опция да изложат своите визии преди гласуването на дневния ред. Депутатите от опозицията упрекнаха държавното управление на Орбан и ръководещите партии, че подценяват отговорностите си и работят в полза на Русия, като отсрочват присъединението на Швеция към НАТО. Единствено националистическата партия " Нашата татковина ", която разполага с шест мандата, се опълчи на присъединението на кралството към алианса, като съобщи, че то " основава опасност от трета международна война, като доближава НАТО до границите на Русия ".

Преди време държавното управление даде обещание, че Унгария няма да бъде последната страна, която да ратифицира документите за приемане на Швеция в Северноатлантическия алианс. След като Народното събрание на Турция направи това обаче, тя остана сама и бе подложена на още по-голям напън от страна на съдружниците си. На 24 януари Орбан съобщи след телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че унгарското държавно управление поддържа присъединението на Швеция към алианса и упорства Народното събрание да утвърди този ход " при първата комфортна опция ".

Инфо: segabg.com

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР