Проучванията разкриват, че консумацията на кофеин предлага голямо разнообразие от

...
Проучванията разкриват, че консумацията на кофеин предлага голямо разнообразие от
Коментари Харесай

Кофеин – Колко много е твърде много и всичко останало, което трябва да знаете

Проучванията разкриват, че потреблението на кофеин предлага огромно многообразие от изгоди за здравето. Има обаче и някои негативни странични резултати, като главоболие и високо кръвно налягане, при потреблението на прекалено много.

Кофеинът е вещество, което работи като стимулант, повишавайки интензивността на вашия мозък и нервната система.

Съдържа се в разнообразни питиета, в това число кафе, чай, безалкохолни и енергийни питиета.

реклама

Тази публикация разкрива резултатите на кофеина върху здравето, евентуалните му дефекти и какъв брой кофеин е прекалено много.

Какво е кофеин?

Кофеин е естествено съединяване, известно със своите стимулиращи свойства. Може да се откри в разнообразни източници като кафе, чай, кола, какао, йерба мате, гуарана и повече от 60 други продукта.

Начинът, по който работи кофеина, включва стимулиране на централната нервна система, сърцето, мускулите и регулаторните центрове, виновни за контрола на кръвното налягане. Той също по този начин усилва освобождението на химикали като кортизол и адреналин в тялото.

В умерени количества може да провокира възприятие на жизненост и усъвършенствана централизация. Но в по-големи количества може да докара до чувство за тревога и компликации при заспиване.

С непрекъснат всекидневен банкет е допустимо е да се построи приемливост към кофеина, като с времето ще са нужни по-големи дози, с цел да се реализиран същите резултати.

Фактори като вашата възраст, телесно тегло и изцяло здраве също могат да повлияят на поносимостта ви към кофеин. Ако възнамерявате да намалите приема на кофеин, целесъобразно е да го извършите последователно.

Откога хората употребяват кофеина?

Историческите записи разкриват, че първичното подготвяне на чай датира още от 2737 година прочие н. е.

Твърди се, че кафето, въпреки това, е намерено доста години по-късно с помощта на етиопски пастир, който забелязал спомагателната жизнеспособност, която то обезпечава на неговите кози.

Безалкохолните питиета с кофеин станаха налични на пазара в края на 1800 година, като енергийните питиета последваха малко по-късно.

В наши дни почти 80% от международното население употребява всекидневно артикул, съдържащ кофеин.

реклама

Колко е прекалено много?

За множеството здрави възрастни дневният банкет на кофеин до 400 мг нормално се смята за безвредно. Това количество е почти еквивалентно на кофеина, намиращ се в 2-4 чаши сварено кафе, 10 кутии кола или две „ енергийни “ питиета.

Въпреки това е значимо да се означи, че действителното наличие на кофеин в напитките може да варира доста, изключително измежду енергийните питиета.

Ето за какво се предлага да ограничите количеството кофеин, което приемате едновременно до 200 мг.

Докато използването на кофеин може да се смята за безвредна за възрастни, не се предлага за деца. Юношите и младежите би трябвало да бъдат деликатни по отношение на несъразмерната консумация на кофеин и комбинацията на кофеин с алкохол.

Бременните дами, тези, които се пробват да забременеят и кърмещите майки би трябвало да се съветват със своите снабдители на здравни услуги по отношение на ограничението на приема на кофеин до по-малко от 200 мг дневно.

Дори при възрастни тежката консумация на кофеин може да докара до неприятни странични резултати. Освен това кофеина може да не е подобаващ избор за хора, които са мощно чувствителни към неговите резултати или които одобряват избрани медикаменти.

Ефектите на кофеина върху вашето тяло

След усвояване кофеинът бързо се всмуква от храносмилателния тракт в кръвта.

Впоследствие се придвижва до черния дроб, където се метаболизира във субстанции, които могат да повлияят на действието на разнообразни органи.

Въпреки това, главното влияние на кофеина е върху мозъка. Той работи, като попречва резултатите на аденозина, невротрансмитер, който провокира релаксация в мозъка и предизвиква възприятието на отмалялост.

Централна нервна система

Кофеинът, стимулант на централната нервна система, предизвиква бдителността и може да понижи възприятието за отмалялост, което го прави постоянно срещана съставна част в медикаменти за унесеност и главоболие.

Редовната консумация на кафе може да бъде обвързвана с по-нисък риск от Алцхаймер и деменция.

Храносмилателна и отделителна системи

Може да усили стомашната киселина, което евентуално води до киселини или смутен корем.

Той не се натрупва в тялото, само че се обработва в черния дроб и се екскретира посредством урината, което може да усили честотата на уриниране.

Ако имате стомашни проблеми като киселинен рефлукс или язви, целесъобразно е да се консултирате с доктор, преди да консумирате кофеин.

Кръвоносна и дихателна системи

Кофеинът се всмуква от стомаха и доближава пикови равнища в кръвта в границите на един до два часа.

Може краткотрайно да увеличи кръвното налягане, евентуално заради прилив на адреналин или малко блокиране на хормоните, които уголемяват артериите. Докато множеството хора не изпитват дълготрайни резултати върху кръвното налягане, тези със сърдечни болести или хипертония би трябвало да се съветват с доктор, преди да употребяват кофеин.

Предозирането на кофеин може да докара до интензивен или погрешен сърдечен темп, затруднено дишане и в редки случаи до спазми.

Скелетна и мускулна системи

Прекомерният банкет на кофеин може да наруши усвояването и метаболизма на калций, което евентуално води до остеопороза и мускулни потрепвания. Отказът от кофеина може да докара до мускулни болки.

Репродуктивна система

Докато умерената консумация на кофеин като цяло е безвредна по време на бременност, несъразмерните количества могат да бъдат нездравословни.

Клиниката Mayo предлага ограничение на приема на кофеин до сред 200 и 300 мг дневно за тези, които се пробват да забременеят, защото високите равнища на кофеин могат да нарушат производството на естроген и дас попречат на метаболизма, които са нужни за зачеването.

Ползи за здравето от кофеин

Кофеинът има капацитета да усъвършенства настроението, да понижи риска от меланхолия, да ускори когнитивната функционалност и да предложи защитни резултати против заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон.

Струва си обаче да се спомене, че кафето и чаят съдържат спомагателни биоактивни съединения с изключение на кофеина, които могат да обезпечат спомагателни изгоди за здравето.

Може да усъвършенства настроението и мозъчната функционалност

реклама

Кофеинът работи посредством инхибиране на мозъчната сигнална молекула аденозин, което води до релативно нарастване на други сигнални молекули като допамин и норепинефрин.

Смята се, че тази смяна в мозъчната сигнализация има позитивно влияние върху настроението и когнитивната функционалност.

Един обзор отбелязва, че поглъщането на 37,5–450 мг кофеин води до нараснала зоркост, краткосрочна памет и време за реакция.

Освен това изследване откри, че потреблението на 2-3 чаши кафе с кофеин (еквивалентно на към 200-300 мг кофеин) на ден е обвързвана с 45% понижен риск от самоубийство.

Друго изследване демонстрира 13% по-нисък риск от меланхолия при употребяващите кофеин.

Въпреки това е значимо да се означи, че когато става дума за въодушевление, повече кофеин не значи безусловно по-големи изгоди. Изследванията демонстрират, че втора чаша кафе не дава спомагателни преимущества, в случай че не се употребява минимум 8 часа след първата чаша.

Може да усъвършенства осъществяването на упражненията

Що се отнася до упражненията, кофеинът има капацитета да усили потреблението на мазнини като източник на сила.

Това е потребно, тъй като може да усили наличността на глюкоза, съхранявана в мускулите, като евентуално забавя момента, в който мускулите се уморяват.

Кофеинът може също да ускори мускулните контракции и да усъвършенства поносимостта на тялото към отмалялост.

Изследователите означават, че дози от 5 мг на кг телесно тегло, когато се употребяват един час преди подготовка, могат да подобрят издръжливостта с до 5%.

Всъщност и по-ниски дози от 3 мг на кг телесно тегло могат да бъдат ефикасни за добиване на тези изгоди.

Интересното е, че изследванията демонстрират сходни преимущества за отборни спортове, високоинтензивни тренировки и извършения за опозиция.

Може да ускори метаболизма и изгарянето на мазнини

Благодарение на способността си да подтиква централната нервна система, кофеина има капацитета да забърза метаболизма с до 11% и да ускори изгарянето на мазнини с до 13%.

На процедура, потреблението на 300 мг кофеин дневно може да докара до изгаряне на почти 79 спомагателни калории на ден.

Може да защищити от сърдечни болести и диабет

Противно на някои общоприети вярвания, кофеина не покачва риска от сърдечни болести.

Всъщност има доказателства, които допускат 16–18% по-нисък риск от сърдечни болести както при мъжете, по този начин и при дамите, които употребяват 1–4 чаши кафе на ден, осигурявайки към 100–400 мг кофеин.

Освен това разнообразни изследвания демонстрират, че пиенето на 2-4 чаши кафе или зелен чай всеки ден е обвързвано с 14-20% по-нисък риск от инсулт.

Струва си да се означи обаче, че кофеина може леко да увеличи кръвното налягане при избрани човеци, макар че този резултат нормално е сдържан (около 3-4 mmHg) и има наклонност да понижава при множеството хора с постоянна консумация на кафе.

Освен това кофеинът може да има предпазен резултат против диабет.

Проучванията разкриват, че тези, които употребяват най-вече кафе, могат да изпитат до 29% по-нисък риск от развиване на диабет вид 2, като всеки 200 мг употребяван кофеин понижава риска с 12-14%.

Интересното е, че даже безкофеиновото кафе е обвързвано с 21% по-нисък риск от диабет, което допуска, че други потребни съединения в кафето способстват за този предпазен резултат.

Други изгоди за здравето от кофеина в кафето

Консумацията на кафе се свързва с разнообразни други изгоди за здравето:

  • Дълголетие : Пиенето на кафе може да понижи риска от ранна смъртност с до 30%, изключително измежду дами и хора с диабет.
  • Здраве на червата : Консумирането на 3 чаши кафе дневно за по-малко от 3 седмици може да усили количеството и интензивността на потребните чревни бактерии.
  • Защита на черния дроб : Кафето може доста да понижи риска от увреждане на черния дроб (цироза) с до 84%. Може също по този начин да забави прогресирането на чернодробни болести, да усъвършенства отговора на лекуването и да понижи риска от преждевременна гибел.
  • Намален риск от рак : Консумирането на 2-4 чаши кафе на ден може да понижи риска от рак на черния дроб с до 64% ​​и риска от колоректален рак с до 38%.
  • Профилактика на подагра : Редовната консумация на 4 чаши кафе на ден може да понижи риска от развиване на подагра с 40% при мъжете и 57% при дамите.
  • Защита на кожата : Пиенето на 4 или повече чаши кафе с кофеин всеки ден може да понижи риска от рак на кожата с 20%.

Важно е да се означи, че кафето съдържа разнообразни субстанции с изключение на кофеина и някои от тези изгоди може да се дължат на съединения, разнообразни от кофеина.

Странични резултати

Когато се употребява през устата, кофеинът нормално е безвреден за множеството здрави възрастни в дози до 400 мг дневно, почти еквивалентни на към четири чаши кафе.

Въпреки това, има опция кофеина да стане рисков, когато се употребява за продължителни интервали или когато се приема в дози, надвишаващи 400 мг на ден.

В такива случаи може да докара до странични резултати като бодърствуване, раздразнителност, безпокойствие, гадене, нараснала сърдечна периодичност и евентуално главоболие, тревога или болежка в гърдите.

При доста високи дози кофеинът евентуално не е безвреден, евентуално причинявайки несиметричен сърдечен темп и даже неприятен край.

В допълнение, кофеина има способността да минава плацентарната преграда, евентуално увеличавайки риска от импровизиран аборт или ниско тегло при раждане.

Ето за какво бременните дами би трябвало да обмислят ограничение на приема на кофеин.

Освен това, кофеина може да взаимодейства със характерни медикаменти. Индивидите, приемащи мускулния релаксант Тизанидин или антидепресанта Флувоксамин, би трябвало да бъдат деликатни с кофеина, защото той може да ускори резултатите на тези медикаменти.

Какви храни и питиета съдържат кофеин?

Кофеинът се среща естествено в избрани растения, най-вече в техните семена, ядки или листа.

За производството на храни и питиета, съдържащи кофеин, тези естествени източници се събират и обработват. По-долу са предстоящите количества кофеин в порция от 240 мл разнообразни известни питиета:

  • Еспресо: 240 мг
  • Кафе: 102–200 мг
  • Йерба мате: 65–130 мг
  • Енергийни питиета: 50–160 мг
  • Сварен чай: 40–120 мг
  • Безалкохолни питиета: 20–40 мг
  • Безкофеиново кафе: 3–12 мг
  • Какаова напитка: 2–7 мг

Кофеинът може да се откри и в някои храни. Например, 28 грама млечен шоколад нормално съдържа 1-15 мг, до момента в който черен шоколад със същото количество има 5-35 мг.

Освен това кофеина е съставна част в избрани медикаменти, отпускани с рецепта или без рецепта, като да вземем за пример болкоуспокояващи. Също по този начин постоянно участва в добавките за намаляване.

Заключение

За множеството възрастни кофеина е постоянна част от всекидневието им и като цяло не е проблем за здравето. Всъщност има доказателства, че може да има изгоди за здравето.

Ето за какво можете да гледате на ежедневната си чаша кафе или чай като на прелестен метод да поддържате вашето благоденствие.

Въпреки това е значимо да сте наясно с евентуалните странични резултати на кофеина и да сте подготвени да намалите приема му, в случай че е належащо.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР