Проучвания на Световната здравна организация (СЗО) разкриват, че през последните

...
Проучвания на Световната здравна организация (СЗО) разкриват, че през последните
Коментари Харесай

Тревожен скок на резистентността към ключови лекарства срещу ХИВ в Африка, Азия и Америка

Проучвания на Световната здравна организация (СЗО) разкриват, че през последните 4 години 12 страни в Африка, Азия и Южна Америка са надхвърлили допустимите равнища на устойчивост към две медикаменти, които са в основата на лекуването на ХИВ: efavirenz и nevirapine.

Хората, живеещи с ХИВ, се лекуват рутинно с коктейл от медикаменти, прочут като антиретровирусна терапия, само че вирусът може да мутира в резистентна форма.

СЗО е провела изследвания от 2014 година до 2018 година в случайно определени клиники в 18 страни и е изследвала равнищата на устойчивост при хора, почнали лекуване на ХИВ през този интервал. Изследваните страни са Хондурас, Куба, Южна Африка, Никарагуа, Папуа Нова Гвинея, Уганда, Намибия, Гватемала, Аржентина, Зимбабве, Есватини, Непал, Мексико, Камерун, Бразилия, Колумбия, Мианмар и Виетнам.

Повече от 10% от възрастните с вируса са развили устойчивост към тези медикаменти в 12 страни. Над този предел не се смята за безвредно да се предписват същите медикаменти против ХИВ на останалата част от популацията, тъй като устойчивостта може да се усили.

Изследователите разгласиха откритията този месец в отчета на СЗО, оповестява сп. “Нейчър “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР