Проучване, проведено от изследователи в Indiana University и Purdue University

...
Проучване, проведено от изследователи в Indiana University и Purdue University
Коментари Харесай

Кръговете на феите в Намибия: Ново проучване помага на учените да придобият по-добра представа за тях

Проучване, извършено от откриватели в Indiana University и Purdue University Indianapolis, прибавя нови забавни обстоятелства за една от най-великите мистерии в природата – кръговете на феите в Намибия.

Наброяващи милиони, по този начин наречените „ кръгове на феите “ се намират в източното, външно поле на крайбрежната Намибска пустиня, простирайки се от южната част на Ангола до северната част на Южна Африка. Те варират по мярка – от към 12 фута до към 144 фута, състоят се от голи линии почва, обрамчени от кръгове с трева. Произхода на тези кръгове е бил предмет на доста дълги диспути в научните среди.

И залогът е доста по-голям от  разрешаването на загадката. Анализирането на образуването, структурата и израстването на растителността и взаимоотношението им с водния цикъл на Земята може да усъвършенства нашето схващане на значимите процеси, които лежат в основата на динамичността на системите, в които има лимитирано наличие на вода, споделя откривателят от IUPUI – Ликсин Уанг.

Уанг, който е екохидролог към School of Science в IUPUI, дружно с докторантаКудзай Фарай Касеке, Суджит Рави и Иля Бюневич от Temple University, и Юджийн Марай от National Museum of Namibia, рапортува за нови открития в една публикация на име Ecohydrological interactions within ‘fairy circles’ in the Namib Desert: Revisiting the self-organization hypothesis. Научният труд е бил оповестен на 10-ти март, в сп. Journal of Geophysical Research: Biogeosciences.

Резултатите от проучването оказват поддръжка на най-достоверната догадка за произхода на формированието кръговете на феите.

Тази доктрина гласи, че кръговите формирования от растения са основани вследствие надпреварата посред им за така и така оскъдното количество вода. Счита се, че в отрязъците пръст прониква повече вода от преваляванията и те работят като един тип резервоари за вода, която стръковете трева по ръба им могат по-лесно да достъпят.

Друга съществена догадка твърди, че кръговете на феите са основани и поддържани от пясъчни термити, които изяждат растителността в региона, в която се намират гнездата им. Счита се, че правейки почвата пореста, термитите построяват перманентни резервоари за дъждовната вода, която оказва помощ на тях и на растенията в съседство да оцелеят.

Екипът от учени донесъл ново съоръжение и проучвателен принадлежности, с цел да разкрие мистерията към кръговете на феите. Те провели продължителни замервания на равнищата на проникване на дъждовната вода в почвата, равнището на мокрота, биометричните данни на тревата и измерили и количеството зърнеста наслойка, взета от голям брой кръгове и от региона сред кръговете.

Нивата на проникване на дъждовната вода били замерени навътре в и отвън кръговете, с доста високи равнища на проникване, регистрирани във вътрешната част от кръговете.

По-голямото проникване на дъждовната вода се дължало на това, че размера на почвените частици навътре в кръговете бил по-голям. Екипът разкрил също, че корените на тревата, поникнала към кръговете били доста по-големи отвътре на тревния пръстен, в сравнение с от външната.

„ Това значи, че тревата реалокира корените си към вътрешната част на кръга, пробвайки се да доближи до вода “, споделя Уанг.

„ Когато вали, водата се излива към ръбовете на кръговете, където корените на тревата могат да доближат до нея. “

„ Нашето проучване дава един нов взор и пробни данни на екохидрологичните процеси, които се свързват с кръговете на феите. “

С доказателства, подкрепящи първата доктрина, екипът от учени се свързал и с специалист по термитите, с цел да се потърсят доказателства, че в кръговете живеят термити.

„ Нямаше безусловно никаква диря от наличието на пясъчни термити в кръговете “, споделя Уанг. „ Нашите резултати наподобява поддържат първата доктрина, която е обвързвана с водните цикли “, написа откривателят в научния си труд.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР