Проучване показва, че замяната на червеното месо с риби като

...
Проучване показва, че замяната на червеното месо с риби като
Коментари Харесай

Замяната на червеното месо с херинга и сардини може да спаси 750 000 живота

Проучване демонстрира, че замяната на аленото месо с риби като херинга, сардина и аншоа може да избави 750 000 човешки живота годишно и да помогне за справяне с климатичната рецесия.


Все повече доказателства свързват потреблението на алено месо с по-висок риск от болести при хората, както и със обилни вреди за околната среда. За разлика от тях, херингата е извънредно питателна, щадяща околната среда и е най-разпространеният тип риба в международния океан.

Въпреки че проучванията демонстрират изгодите от фуражните риби, до момента не беше ясно доколко те могат да понижат световното задължение на заболяванията, в случай че заменят аленото месо. Сега екип от японски и австралийски откриватели има отговор на този въпрос, откакто организира най-мащабния по рода си разбор, включващ данни от повече от 130 страни.

Замяната на аленото месо с фуражни риби би могла да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и да понижи доста разпространяването на инвалидността вследствие на болести, свързани с храненето - откриха те.

Възприемането на този вид диета би било изключително потребно за страните с ниски и междинни приходи, където тези риби са евтини и в обилие и където жертвите на сърдечните болести са изключително доста, допълват откривателите.

" За да подобрим човешкото здраве и здравето на планетата, би трябвало да ограничим потреблението на алено месо и да се насочим към храни, които са по едно и също време здравословни и щадящи околната среда ", пишат те в списание BMJ Global Health. " В съпоставяне с аленото месо морските блага освен обезпечават по-висока централизация на съществени хранителни субстанции, само че и предотвратяват обвързваните с храненето незаразни заболявания (НЗБ).

" Нашето изследване демонстрира, че приемането на риба като опция на аленото месо евентуално би предложило обилни изгоди за публичното здраве (с избягването в международен мащаб на 0,5-0,75 млн. смъртни случая от свързани с храненето), изключително във връзка с намаляването на исхемичната болест на сърцето ".

Херингата и сардините са богати на омега-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, чийто банкет може да предотврати коронарна болест на сърцето, както и на калций и витамин В12. Освен това те имат най-ниския въглероден отпечатък измежду всички скотски хранителни източници, настояват откривателите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР