Проучване на специалисти от университета Йорк в Торонто обяснява защо

...
Проучване на специалисти от университета Йорк в Торонто обяснява защо
Коментари Харесай

ДЖЕНДЪР НЕРАВЕНСТВО: Затлъстяването е опасно само за мъже!

Проучване на експерти от университета Йорк в Торонто изяснява за какво затлъстяването е по-опасно за мъжете в сравнение с за дамите, заяви електронното издание “Юрикалърт ”. 

Изследването хвърля светлина върху биологичните основи на половите разлики при болести, свързани с наднорменото тегло. Канадските специалисти откриват " поразителни " разлики в клетките, които построяват кръвоносните съдове в мастната тъкан при мишки от двата пола.

Мъжките екземпляри са по-склонни от женските да развият положения, свързани със затлъстяването, измежду които са сърдечно-съдови болести, инсулинова устойчивост и диабет, изяснява професор Тара Хаас от университета Йорк.

" Използвани са модели на гризачи, с цел да се изследва затлъстяването и обвързваните с него заболявания като диабет, само че нормално са изучавани мъжки човеци, защото женските са устойчиви на развиването на същите премеждия ", споделя Хаас, която е водещ академик на проучването. " Бяхме заинтригувани да проучим тази разлика, тъй като съгласно нас тя демонстрира, че нещо се случва при представителките на нежния пол, което ги пази ".

При направено по-рано изследване Хаас и нейният екип откриват, че при женски гризачи с наднормено тегло порастват доста нови кръвоносни съдове, с цел да доставят разширяващата се мастна тъкан с О2 и хранителни субстанции. Това обаче е доста по-ограничено при мъжките. В най-новото им проучване фокусът е върху разликите в ендотелните кафези, които построяват градивните детайли на кръвоносните съдове в мастната тъкан.

Специалистите употребяват специфичен програмен продукт, с цел да помогне да бъдат изолирани хиляди гени и учените да се ориентират към тези, които са свързани с растежа на кръвоносните съдове. Така те откриват, че процесите, свързани с развиването на нови кръвоносни съдове, са много повече при женските мишки. При мъжките пък се следи високо равнище на действия, водещи до възпаления.

" Поразителна беше степента на обвързваните с възпаления процеси, които доминират при мъжките екземпляри ", споделя Хаас. " Други изследвания демонстрират, че когато ендотелните кафези имат сходен отговор, те са доста нефункционални и не реагират вярно на тласъци ".

" Вълнуващо е да се следи продължителната резистентност, която женските ендотелни кафези демонстрират даже и когато са уплашени от дълготрайна диета с високо наличие на мазнини ", споделя Александра Пислару, която е част от изследователския екип. " Резултатите от нашето изследване могат да оказват помощ да се разбере по-добре за какво затлъстяването се демонстрира по друг метод при мъжете и дамите ".

Данните от изследването са оповестени в " айСайънс ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР