Проучване на асимптоматичните носители на коронавирусна инфекция, проведено от Университета

...
Проучване на асимптоматичните носители на коронавирусна инфекция, проведено от Университета
Коментари Харесай

Проучване: 2% от хората носят нестандартен вирусен товар

Проучване на асимптоматичните носители на коронавирусна зараза, извършено от Университета на Колорадо (Боулдър), сподели, че единствено 2% от хората носят ексцентричен вирусен товар и несъзнателно са " виновни " за множеството случаи на предаване на COVID-19, до момента в който към половината от инфектираните хора не са заразни по време на диагностицирането. Едва всеки пети студент от общежитие в университета с позитивен тест е заразил съквартиранта си, цитира изследването съветския вестник “Московский Комсомолец “.

Учените са съумели да проучват над 72 хиляди проби от слюнка, взети от студенти, преподаватели и чиновници на университетския кампус. Тези хора не са посочили никакви признаци на COVID-19 в деня на събирането на пробите, те са изглеждали изцяло здрави, само че 1405 проби са се оказали позитивни.

„ Ако нямате вирусен „ суперносител “, който седи до вас на вечеря, всичко ще бъде наред Вас. В противоположен случай нямате шанс. Това е игра на рулетка, тъй че би трябвало да продължите да бъдете деликатни “, сподели Сара Сойер, професор по молекулярна и клетъчна биология и развиване и водещ създател на проучването.

Това е в допълнение удостоверение, че множеството хора с COVID-19 не заразяват другите, само че сериозният вирусен товар, който суперносителите имат, е рисков за близките.

Учените пресмятат какъв брой вирусни частици или вириони, съдържа всяка от тези проби, нанасят ги на графика и я съпоставят с проби от приети в болница пациенти. Разкрити са невероятни модели. По-специално, разпределението на вирусното натоварване в асимптоматичната проба е неразличимо от това при пациенти с тежки признаци.

" Това значи, че признаците ни споделят доста малко за това, което се случва в тялото ", сподели Сойер. " Някои от тези асимптоматични хора носят вирусен товар, съпоставим с този, открит при пациенти на интензивно лекуване. "

Междувременно към половината от позитивно тестваните са имали вирусно натоварване толкоз ниско (под 106 вириона на милилитър), че евентуално към този момент не са носили живия вирус и не са били заразни.

Във второ изследване същите проби бяха употребявани за установяване на честотата на инфекцията измежду жителите на една и съща стая. Общо 16,5% от студентите в общежитието са дали позитивен тест.

Студентите в единични стаи са имали почти на половина по-малка възможност да се заразят. Но не тъй като вирусът се популяризира сред съквартирантите. Самотните студенти просто имат по-малко обществени контакти, откри друго изследване.

Всъщност единствено 20% предават вируса на съквартиранта си, само че вирусният им товар е съвсем седем пъти по-висок от болните, които не популяризират вируса.

Хората постоянно се усещат отговорни, че несъзнателно са се трансформирали в причина за зараза, само че проучванията демонстрират, че позитивен резултат от теста не значи, че човек е заразил други.

Така че взаимният живот с хора, заразили се с инфекцията, не е толкоз рисков, в случай че спазвате нужните защитни ограничения. Авторите на проучването стигат до този оптимистичен извод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР