Процесът за измама на Сам Банкман-Фрид, който започна във вторник

...
Процесът за измама на Сам Банкман-Фрид, който започна във вторник
Коментари Харесай

Сам Банкман-Фрид: Ключови моменти, водещи до процеса срещу основателя на FTX

Процесът за машинация на Сам Банкман-Фрид, който стартира във вторник в Съединените щати, бележи кулминационната точка на траяла една година правна сага, произлизаща от трагичния колапс на учредената от него борса за криптовалута FTX.

Процесът, който се чака да продължи към шест седмици, идва съвсем година откакто колапсът на FTX шокира пазарите и раздра репутацията на Bankman-Fried. Изборът на панел от 12 правосъдни заседатели и шестима заместници би трябвало да продължи в сряда, последван от встъпителни изказвания.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Какво е създателят на FTX Сам Съдебният развой против Банкман-Фрайд? Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред „ доста дълга присъда “, в случай че бъде приет за отговорен: Съдия Американският съд взема решение Сам Банкман-Фрайд да остане в пандиза в очакване на процеса FTX упреква Банкман-Фрайд родители на източване на милиони завършек на списъка

Ето последователност на основни събития, довели до процеса против 31-годишния някогашен милиардер.

2017

Банкман-Фрид, ученик на Масачузетския софтуерен институт, напуща работата си като количествен търговец в Jane Street Capital и започва Alameda Research, компания за търговия, фокусирана върху криптовалута.

Май 2019

Банкман-Фрид и някогашният чиновник на Гугъл Гари Уанг откриха FTX като нова платформа за търговия с крипто токени и деривати.

октомври 2021

FTX набира 420 милиона $ в рисково финансиране, оценявайки компанията на 25 милиарда $. Bankman-Fried дебютира в листата на милиардерите на Forbes, който прави оценка чистото му положение на 22,5 милиарда $. Оценката на списанието за благосъстоянието му ще нарасне до 26 милиарда $ до края на годината.

февруари 2022

Излъчването на NFL Super Bowl изобилства от реклами на криптовалута, което значи върха на манията за процъфтяващия клас активи. Спотът „ Не пропускайте “ на FTX включва артиста Лари Дейвид, чийто песимизъм по отношение на платформата е показан като сходен на ранен човек, който се съмнява във значимостта на колелото.

юни-юли 2022

Bankman-Fried се обрисува като по този начин наречения „ бял ​​рицар “ в бранша на криптовалутите на фона на срив в цените на биткойн и други цифрови активи. Alameda дава на крипто заемодателя Voyager Digital заем от $200 милиона, а FTX дава на кредитора BlockFi заем от $250 милиона.

2 ноември 2022 година

Уебсайтът за крипто вести CoinDesk разгласява изминал баланс на Alameda Research, показващ, че огромна част от неговите активи от $14,6 милиарда се държат в личния токен на FTX, наименуван FTT. Впоследствие токенът губи към 400 милиона $ от пазарната си капитализация, а конкурентната борса Binance споделя, че ще продаде своите FTT притежания.


8 ноември 2022 година

След като FTX регистрира 6 милиарда $ тегления от клиенти за три дни, шефът на Binance Чангпенг Джао споделя, че компанията е подписала необвързващо съглашение за закупуване на подразделението на FTX отвън Съединени американски щати. Binance анулира договорката на идващия ден.

11 ноември 2022 година

FTX подава молба за отбрана против банкрут в Съединени американски щати и Bankman-Fried подава оставка като основен изпълнителен шеф.

16 ноември 2022 година

Дейвид и други промоутъри на звезди на FTX, в това число бранителя на NFL Том Брейди, са съдени за изказвания, че са взели участие в лъжливи практики. Знаменитостите обявиха, че искът би трябвало да бъде отритнат, като се аргументираха, че не са предизвикали загуби на вложителите във FTX.

12 декември 2022 година

Банкман-Фрид е задържан на Бахамските острови, където живее и където е основана FTX. Прокуратурата на Съединени американски щати в Манхатън по-късно удостоверява, че огромно федерално жури го е обвинило в машинация и обвинявания в скрит план.

21 декември 2022 година

Банкман-Фрид напуща Бахамските острови, откакто се съгласи да бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Докато той е във въздуха, прокурорите разкриват, че Уанг и основният изпълнителен шеф на Alameda Каролайн Елисън са се признали за отговорни и са се съгласили да сътрудничат на прокурорите.

22 декември 2022 година

Банкман-Фрид се явява в началото във федералния съд на Манхатън и е освободен под домакински арест в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния, против гаранция от 250 милиона $.

3-12 януари 2023 година

Банкман-Фрид се пледира за почтен и американският областен арбитър Луис Каплан насрочва процеса против него за октомври. В обява в блог след ареста Bankman-Fried отхвърля да е откраднал средства и упреква за срутва на FTX по-широкия спад на крипто пазарите.


28 февруари 2023 година

Нишад Сингх, някогашният инженерен шеф във FTX, усилва натиска върху Банкман-Фрид, като става третият някогашен член на вътрешния му кръг, който се признава за отговорен по обвинявания в машинация и се съгласява да сътрудничи на прокуратурата.

11 август 2023 година

Каплан анулира гаранцията на Банкман-Фрид, откакто намира евентуална причина да се счита, че се е намесил в очевидци най-малко два пъти, в това число като е споделил персоналните трудове на Елисън с кореспондент на New York Times. Bankman-Fried е арестуван в Metropolitan Detention Center в Бруклин в очакване на процеса.

3 октомври 2023 година

Процесът стартира в Манхатън с избор на правосъдни заседатели. Бащата и братът на Банкман-Фрид, както и някогашният представител на някогашния президент Доналд Тръмп Антъни Скарамучи, са измежду вероятните очевидци в процеса за машинация, съгласно лист, прочетен от прокурор в съда.

Но няма гаранция, че те ще свидетелстват по време на процеса, който се чака да продължи шест седмици.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР