Процесът на ваксинизация е голямото предизвикателство пред либералните демокрации през

...
Процесът на ваксинизация е голямото предизвикателство пред либералните демокрации през
Коментари Харесай

Иван Кръстев: Ваксинирането е предизвикателството пред либерализма

Процесът на ваксинизация е огромното предизвикателство пред демократичните демокрации през 2021 година От една страна то произтича от конфликта сред потребността за групова отбрана на здравето и отхвърли на някои хора да се ваксинират. От друга - тъй като конкурентна Азия се оправя по-добре с рецесията и е допустимо да излезе от нея с по-голям стопански капацитет от демократичния запад. Всичко това декларира политологът Иван Кръстев

Коментирайки политическия отговор на пандемията, той споделя: " През 2021 година демократичните демокрации ще се изправят пред доста съществени провокации. По няколко аргументи. На първо място явно е, че азиатските страни се оправят по-добре от Европа и Съединени американски щати. В резултат от това тяхната икономическа мощност се резервира. Това важи освен за Китай, само че също по този начин за страни като Южна Корея и Тайван. Тоест, става дума не толкоз за разликите сред политическите системи, а за разликите сред континентите. На второ място – имунизациите. Как ще подействат те и по какъв начин ще бъдат уверени хората да извършат нещо, което е в общ интерес? В Китай да вземем за пример се разпоредиха, че в случай че не си имунизиран, нямаш право да използваш публичен превоз. (...) Либералните демокрации би трябвало да показват, че техен основен приоритет са груповите ползи. Да, хората имат право на противоречие, само че те би трябвало да бъдат подготвени и да носят следствията от това противоречие. Аз не виждам нищо ненормално в това самолетните компании да вкарат да вземем за пример правилото, че на борда се позволяват единствено имунизирани хора – тъй като по този начин се защищават всички пасажери ".

Според Кръстев при организирането на ваксинациите ще се стигне до конфликта, който е характерен за демократичните демокрации: сред самостоятелните права и публичния интерес. " Ето, аз като субект имам право да откажа да ме имунизират. Това е мое персонално решение, а аргументите за него може да са доста по-различни от аргументите на други хора. И още: като субект аз мога да реша, че желая не тъкмо тази, а друга ваксина. В същото време обаче с цел да се върне цялото общество в обикновено положение ние имаме потребност от сериозна маса имунизирани хора. Според мен, сега таман това е изключително значимо и уверено. Как да решим спора сред самостоятелните права и желанието на цялото общество да се върне към естественото си положение, като имаме поради, че всеки спешен месец допълнително има голяма икономическа цена? ", разказа нагледно обстановката Кръстев. Според него Европа не може да си разреши да излезе от рецесията последна, още повече откакто страни като Китай към този момент са започнали второто икономическо възобновяване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР