Процесът на хранене в Япония се базира на вековни традиции,

...
Процесът на хранене в Япония се базира на вековни традиции,
Коментари Харесай

4 основни правила на японското хранене

Процесът на хранене в Япония се базира на вековни обичаи, където всяко нещо има смисъл и значение. Японската кухня може да ни даде урок по подмладяване и укрепване на организма посредством подобаващата храна.
Японският режим на хранене ще ви помогне: да повишите издръжливостта си; да укрепите здравето си; да забравите възрастта си (каквато като че ли липсва при японките).
Въпреки че през последните години японците демонстрират огромен интерес към европейската кухня, те не престават да отдават желания на обичайните си ястия, в чиято основа се съдържат три продукта:
ориз; зеленчуци; риба и морски артикули.
Японската кухня , за разлика от западната, е нискокалорична, в нея доминират растителните белтъчини пред животинските. А животинските се доставят с рибните артикули.

Какви са главните правила на хранене в Япония?

Първо правило- дребен размер на порциите
Ако човек се храни бързо, няма метод да не погълне повече храна, в сравнение с му е нужна. При това ще му е мъчно да осъзнае тъкмо какво количество е поел, както и какъв е бил усетът. Ето за какво, с цел да устоят на изкушението, японците си сервират дребни порции. Първата крачка към здравословното хранене, която бихте могли да предприемете, е да подмените общоприетите обемни чинии с дребни.

В дребните, и да желаете, няма да съумеете да сместите огромно количество.
И по този начин, следвайте подобен проект на деяние.

 4 съществени правила на японското хранене През първата седмица намалете количеството на порциите с 1/5, през втората - с 1/4. По този метод след 3-4 седмици ще можете без особени старания да извършите елементарната си порция двойно по-малка. Когато тя е огромна, неведнъж по инерция, без необикновен вкус, поглъщате такова количество храна, каквото освен че не е належащо на организма, само че и му вреди.

Второ правило- постоянно пресни артикули съгласно сезона
Колкото по-пресен е продуктът, който се употребява за приготвянето на ястието, толкоз повече потребни и нужни на организма субстанции има в него.

Японците използват единствено тази храна, която считат за най-полезна и свежа за сезона. Например, в края на пролетта най-хубави са младият зелен чай, бамбуковите израстъци и сьомгата. През есента пък най-добре е да се употребява скумрия и първите гъби мацутаки.

Малцина японци биха си купили оранжерийни ягоди, тъй като те не са по този начин вкусни и потребни. През последния половин век японската кухня се е обогатила с най-разнообразни разновидности на Fast Food. Това са хамбургерите, пуканките, чипсът и бързоразтворимите супи.

Истинските ценители на националните японски обичаи застават против американизацията. Така се появяват на пазара картофеният чипс, фалшифициран с водорасли, спагети с нормалния за усета на островитяните хайвер от тресчица или сладолед с добавка от зелен чай.

Трето предписание - непосредственост до натуралния първоначален тип на продукта
Японската кухня се отличава от европейската и с още нещо. Местните готвачи се стремят да запазят неизменен типът на рибата и зеленчуците , с цел да може след приготвянето да се сътвори илюзията, че не са минали преправка.

Четвърто предписание - запазване на витамините и минералите
Японците готвят по този начин, че витамините и минералите да се съхраняват добре. Тук роля има вярно подбраният температурен режим. Важен е методът, по който се нарязват продуктите - най-вече диагонално и на кръгчета. Японците ползват 10 типа нарязване съгласно зеленчуците.

Колкото по-малко време е изразходвано за нарязването и готвенето, толкоз повече витамини и минерали ще се запазят в продукта.

Японският вегетариански подбор ще ви удиви с разнообразието си. Предлагат салата от репичка „ дай-кон “, от краставички и моркови.

 4 съществени правила на японското хранене

Японците използват и диворастящи растения - корени, треви, водорасли, богати на минерали и витамини.

Интересно от японската кухня:

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР