Процедурите, свързани с данъци и социални придобивки, са много различни

...
Процедурите, свързани с данъци и социални придобивки, са много различни
Коментари Харесай

Какво трябва да знаят българите, работещи в чужбина, за детските надбавки?

Процедурите, свързани с налози и обществени придобивки, са доста разнообразни в множеството Европейски страни, което постоянно обърква българите, работещи в тези страни. Особено когато става въпрос за краткотрайна или сезонна работа, доста хора не изследват в подробност правата си.

Слабо публикувана е информацията, че българите, работещи в чужбина, могат да аплайват за детски надбавки в страната, в която работят, даже и в случай че детето живее с другия си родител в България.

Какво още би трябвало да се има поради?
         За парична помощ за развъждане на деца може да се кандидатства и след привършване на работа – откакто служащият се е прибрал в България. Процедурата не е комплицирана, само че е обвързвана с бюрократични стъпки и от време на време лишава повече време. Улеснение дават фирмите за възобновяване на налози, като РТ Такс, които спомагат в този развой.          За да може човек да се възползва от детските надбавки в избрана страна, би трябвало да е бил доста акуратен в заплащането на налозите си там. Tова е и методът да се избегнат санкции, а също по този начин дава опция за кандидатстване за възобновяване на част от налозите след прибиране в България.          Сумата, която може да се получи, се разграничава в другите страни. Според експертите от РТ Такс, към 204-235 евро на месец е компенсацията, което получават български жители, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на 55-79 евро, съгласно броя на децата. В Норвегия пък, компенсацията за родители на деца под 2 години е до 685 евро на месец.
„ Точната сума зависи доста от страната, в която се намирате, както и от доста други фактори – каквое работното ви време, каква е заплатата ви, какъв брой деца имате, на каква възраст са те и други “ – споделя Росен Ковачев, шеф на РТ Такс за България. „ Опитът ни обаче удостоверява, че постоянно има смисъл човек да кандидатства за тези суми, тъй като могат да се окажат обилни. От друга страна, те ви се поставят по закон! “, добавя той.

Освен парична помощ за развъждане на деца, работещите отвън България могат да потърсят парите си за необработен заплатен годишен отпуск, както и за надвзети налози – това са главните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. Документи за възобновяване на налози се подават след връщане в България, като може да се кандидатства 4-5 години обратно.

Погрешно се счита, че това би повлияло на хората да работят още веднъж законно в страната, както и да получават пенсия, компенсации и други обществени облаги. Работникът е платил обществените налози в страната, в която е работил, надлежно има право да се възползва от нейните обществени услуги. Парите, които могат да се получат, се възвръщат единствено от налога върху прихода.

Каква сума може да се възвърне от надвнесени налози?

Сумата, която се възвръща, зависи от голям брой фактори, като приблизително тя е 804 евро. Ако приходите ви са под облагаемия най-малко за съответната страна, може даже да си върнете всички налози. Можете да изчислите своята приблизителна сума, като употребявате калкулатора на RT Tax.

Специалистите поучават всички работещи и работили в чужбина българи да потърсят полагащите им се суми – да аплайват сами или да си спестят бюрократичните процедури и да поверят задачата на експерти. Първоначалните съвещания с РТ Такс са изцяло безвъзмездни – с бърза регистрация онлайн можете да разберете дали вие или вашите близки, отговаряте на изискванията за приемане на компенсации за надвнесени налози или приемане на детски надбавки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР