Процедурата по закупуване на нов изтребител да се върне на

...
Процедурата по закупуване на нов изтребител да се върне на
Коментари Харесай

Предлагат частично връщане на проекта за закупуване на нови изтребители

Процедурата по закупуване на нов изтребител да се върне на равнище изпращане на предложения към страни-производителки. Това предлага на Министерството на защитата краткотрайната анкетна комисия за изтребителите в дефинитивно гласувания отчет за работата й. Основният претекст на комисията са открити пропуски и изкривявания в работата на Министерството на защитата през последните години.

Повече от три часа и половина продължи съвещанието на краткотрайната анкетна комисията, която проучваше по какъв начин е извършена процедурата за избор на нов изтребител. В отчета си комисията предлага да рестартира отчасти плана за закупуване, на равнище изпращане на оферти за предложения на страните производителки на такава техника - Португалия, Съединени американски щати, Италия и Швеция. За този отчет гласоподаваха 13 депутати, а 6 депутати от Българска социалистическа партия бяха срещу.

Основният мотив е един значителен пропуск открит в работата на Борда за ръководство на този план. Проектът е следният - когато Народно събрание гласоподава критериите, те са били 7, а един от тях е бил България да изплаща на разсрочено заплащане въпросният аероплан. Този аршин е бил целесъобразен, по-късно Бордът, под командване на ген,.Румен Радев, тогавашен пълководец, е решил той да стане наложителен. Според комисията тази смяна в разпоредбите е довела до неравнопоставена конкурсна процедура и е довела до дисквалифициране на една от офертите на Съединени американски щати.

За да се възвърне равновесието, анкетната комисия предлага на Министерството на защитата този аршин да стане целесъобразен и състезанието да се организира отначало.

Освен това съгласно комисията не е взета поради нова оферта от Съединени американски щати за доставка на изтребителите F16.
Емил Христов - ръководител на Временната анкетна комисия за изтребителите: Един от основополагащите критерии, а точно схемата за заплащане е изведен като 8-ми наложителен, основаването, аргументирането с решението на Народно събрание в тази ситуация се оказа не напълно правилно, тъй като Народно събрание е утвърдило в своето решение в плана не 8, а 7 наложителни условия. Филип Попов - Българска социалистическа партия: Тази комисия за мое страдание ще се трансформира в арбитражен съд, във връзка с офанзивите против президента на България, споделям го, тъй като с това препоръчано решение комисията излиза отвън мандата, отвън своите пълномощия,които са дадени с решението на Народно събрание. Недопустимо е в границите на 2 месеца, след няколко чувания, тази комисия да направи оферти за връщане на процедурата. Джейхан Ибрямов - Движение за права и свободи - Ние ще подкрепим този отчет, тъй като виждаме пропуски в работата на ведомството, само че ме тормози друго нещо - всички тези последните няколко дни драми, които се разиграват не приказват добре за България. Владимир Тошев - ГЕРБ - Пренебрегвайки личните си разпоредби, специалистите са си разрешили да не се съобразили с валидността на критериите и от целесъобразни да ги създадат наложителни тези разплащания. Борис Вангелов - Обединени патриоти - За какво сме събрани - да проучим процедура за избор на нов вид военен аероплан и обстоятелства и условия за осъществяване на тази процедура. Нищо друго. Симеон Симеонов - Движение за права и свободи - Необходимият бюджет би трябвало да обезпечава нужната подготовка на трите типа въоръжени сили, само че съответно приказвам за летателния състав, който касае всички нас. В момента приказваме за многоцелевия изтребител - в случай че не се отделят нужните средства да има нужния нальот да поддържат водачите, ще пристигна време да се купи нов изтребител и няма да има кой да се качи на този изтребител.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР