Процедурата по избор на нови бойни самолети влезе в етапа

...
Процедурата по избор на нови бойни самолети влезе в етапа
Коментари Харесай

Радиомълчанието

Процедурата по желание на нови бойни самолети влезе в стадия на радиомълчанието. След като на 1 октомври пред десетки публицисти, камери и фотоапарати бяха изтеглени четирите предложения, експертната комисия дръпна завесата. Изглежда единствено министърът на защитата Красимир Каракачанов знае какво става, откакто понякога оповестява, че ще удължава периода за нейната работа. Оказва се, че даже и ръководителят на Комисията по защита в Народното събрание ген. Константин Попов не знае какво се случва зад завесата.

За радиомълчание първи заприказва президентът ген. Румен Радев. Може да се твърди, че приказките му не са напразни, като се има поради, че е осведомен освен като политик, само че и като специалист, с детайлите на процедурата. С този апел се обърна към премиера, министрите и народните представители. Нека покажем, че сме цивилизована страна и бистрота, обективност и равнопоставеност не са празни приказки, съобщи той.

В бойната авиация радиомълчанието е причина за поситигане на триумф.  Би трябвало осъществяването на един военен полет да бъде по този начин квалифицирано, че да няма диалози по радиосредствата, които да дадат опция съперникът да добие нужната му информация. По този метод се обезпечава ненадейност на осъществяване на задачата и победа във въздушния пердах. Нарушаването на така наречен радиомълчание от оторизираните фактори в МО, би могло да се изтълкува, че има авансово нагласени неща, бе безапелационен министърът на защитата, с което значително се съгласи с апела на президента. Докато не внесем отчета в Министерския съвет, сподели още той, няма логичност да се приказва.

На собствен ред в същото време на радиомълчание министърът внесе още един самобитен термин. Той дефинира като несериозна концепцията за взимане на бойни самолети „ чартърен “. Това не е „ рент а кар “ – отиваш в гаража на компанията, наемаш автомобил, качваш се и караш, разяснява Красимир Каракачанов. Подготовката на водачите е две години, а поддръжката на тези самолети, до момента в който са „ чартърен “, разноските по тях, не одобрявам това за съществено “, съобщи министърът.

За да бъде освен по този начин изразителен, само че и толкоз безапелационен, Красимир Каракачанов има съществени учредения. Изглежда някои среди у нас би трябвало да позамълчат, когато става дума за Военновъздушните сили. И освен по времето, когато работи въпросната експертна комисия. Често, споделя командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков, в публичното пространство тематиката на Военновъздушните сили е обсъждана извадена от подтекста на главното им предопределение и употребена манипулативно в услуга на разнообразни ползи и доста рядко обективно. Той държи да се знае, че „ Българските военновъздушните сили са главен и незаместим съставен елемент на националната мощност на Република България “.

И в този момент внимание! Следващите думи на командира на Военновъздушни сили подсказват за какво министърът счита, че самолетите не са „ рент а кар “ и толкоз остро разяснява тази тематика: „ Популярното изказване, че участието на Република България в НАТО и Европейски Съюз и събитието, че към този момент нито една от прилежащите страни не ни преглежда намерено, като евентуален съперник, изключва пораждане на закани за суверенитета и териториалната ни целокупност, е меко казано наивно. “ И по-нататък: „ Не рядко са изразявани отзиви, че военната ни авиация е прекомерно скъпа за прехрана тип въоръжена мощ, която би могла по образеца на Прибалтийските страни да бъде икономисан някой лев посредством наемане на защита на въздушното ни пространство от НАТО. “ Добре ли е това? Такива изказвания, дава отговор генерал-майор Стойков, са освен неточни и манипулативни, само че те са и рискови. „ Израз на незначителност е да се твърди, визирайки обстановката с Прибалтийските републики, че НАТО обезпечава сигурност на своите членове против възнаграждение “, счита той. И прибавя, че сме длъжни да построяваме свои качества. Очевидно, ножът е опрял до кокала, откакто пред необятна авиационна общност в навечерието на празника на Военновъздушни сили командирът напълно отговорно предизвести: „ Стратегическо неправилно и безконтролно е да се постановат сходни посредствени и манипулативи спекулции, по отношение на опция на Българските Военновъздушни сили. “ Така е. Подхлъзнем ли се един път, създадем ли тази крачка да търсим опция на бойната ни авиация, ще повлечем и армията, като цяло. Така че, коли чартърен – да, само че бойни самолети – никога.

Като че ли се връща оня спор от преди три години, когато една смяна на Закона за защитата и въоръжените сили пораждаше и такива мрачни прогнози: „ Ако непознати самолети охраняват небето ни, това ще е началото на края на българските Военновъздушни сили и сериозен удар по защитата на страната като цяло. “ Поне към този момент политическата воля и напъните да се подписа контракт за нови самолети дават друга вероятност. И не дават късмет на тези, които желаят да ловят риба в мътна вода.

Зад завесата


Надничането зад завесата е типична българска страна. Ваденето на заключения, които са по-скоро преднамерени, в сравнение с справедливи – също. В този смисъл изборът на изтребител е тест, до каква степен специалистите и политиците ни ще устоят на изкушението да пернат завесата, или ще станат герои за един ден за сметка на бъдещето на армията и националната ни сигурност като цяло.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР