Процъфтяващата търговия с оръжие в България продължава да нараства през

...
Процъфтяващата търговия с оръжие в България продължава да нараства през
Коментари Харесай

Изнесли сме оръжия за 1,2 млрд. евро през 2017 г.

Процъфтяващата търговия с оръжие в България продължава да нараства през 2017 година, като износът на оръжие и муниции доближава 1,2 милиарда евро , оповестява AFP, представена от БГНЕС.

Конфликтите в Близкия изток ускориха продажбите на българско оръжие през последните години до равнища, които не се следят след рухването на комунизма през 1989 година Износът на оръжие през 2017 година е достигнал 1,219 милиарда евро, или 20% повече от 2016 година, когато България продаде в чужбина оръжие в размер на 1 милиарда евро , съгласно данни от годишния отчет на комисията за надзор върху износа на страната.

Саудитска Арабия, Индия, Съединени американски щати и Ирак останаха главните купувачи на българските муниции и леки оръжия. Експертите считат, че доста от оръжията, продадени на Саудитска Арабия и Съединени американски щати, са в ръцете на въоръжени групи, подкрепяни от тези страни в Сирия и Йемен.

Министерството на стопанската система на България обаче упорства, че не може да бъде държано отговорно за реекспорта на оръжие от други страни, разяснява организацията в своя разбор.

Според Българската асоциация на отбранителните промишлености повече от 30 000 души работят в оръжейната промишленост в България . По времето на Договора за защита на Източния блок, прочут като Варшавския контракт, България създаде мощна оръжейна промишленост с към 115 000 служащи.

В апогея на промишлеността при комунизма България изнася годишно оръжие за към 800 милиона $ , както за други страни от руския блок, по този начин и за прокомунистически групировки в Африка и Близкия изток. Падането на комунизма през 1989 година хвърли българската промишленост в хаос, като понижи работната мощ на една десета от първичния ѝ размер, преди да се възвърне през последните години, отбелязва още AFP.

Снимка: Архив

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР