Противно на очакванията, не столицата, а Пловдив се оказва градът

...
Противно на очакванията, не столицата, а Пловдив се оказва градът
Коментари Харесай

Пловдив изпреварва София по ръст на сделките с имоти

Противно на упованията, не столицата, а Пловдив се оказва градът с най-голям растеж на продажбите на жилища в страната. За първото тримесечие на 2021 година по данни от Aгенцията по вписвания осъществените покупко-продажби с парцели в Пловдив са 3644, което е скок от 34,1% по отношение на същия период за 2020 година и 21,3% спрямо 2019 година, съобщи компанията за недвижими парцели " Arco Real Estate ".

В същото време данните за София за интервала януари-март са 6683 сделки, което е ръст от 26.4% по отношение на 2020 година и 18,4% по отношение на 2019 година

" Всъщност изпреварването на столицата от втория по величина град по растеж на имотните покупко-продажби е предстоящо, поради обстоятелството, че през последните три години Пловдив е водач по издадени позволения за градеж ", разяснява за " Сега " Иван Козарев от " Arco Real Estate ". Пловдив се развива супер сполучливо като индустриален район с доста нови заводи и бизнеси, които разкриват нови работни места през последните години. Градът притегля и доста ИТ компании, а пандемията е спомогнала още повече заетите в ИКТ бранша да изоставен столицата и да работят от къщи в родния си град.

Пловдив е атрактивен и с надалеч по-ниските цени на имотите от тези в столицата . " Таванът на цените за квадратен метър висококачествено строителство в топ центъра на града е 1000-1100 евро, до момента в който за София това към този момент е стартова цена за крайни квартали като " Люлин " и " Дружба ", споделя Козарев. И макар, че в последните 6 месеца в някои региони на Пловдив има сериозен растеж на цените в рамките на 10-15%, те остават много по-атрактивни в съпоставяне със столицата. 

Така за 100 000-120 000 евро в Пловдив може да се купи тристаен или четиристаен апартамент, а в случай че са на зелено, покупко-продажби се подписват на равнища 70 000 до 90 000 евро. В София в тези диапазони варират цените на двустайните жилища.

В Пловдив двустайните жилища се купуват между 45 000 и 65 000 евро на зелено и от 60 000 до 75 000 евро завършени - цени, които не могат да се намерят към този момент в столицата.

Най-предпочитани в Пловдив са центъра и южните региони. " Градът има огромен капацитет и добра инфраструктура да се уголемява на югоизток и там е почнало голямо застрояване. Това е добра инвестиция за хората, които имат свободни пари, тъй като в този момент може да се купят двустайни апартаменти за 40-50 хиляди евро, нещо, което в София е невероятно да се случи ", споделя Козарев.

Интересът към къщи в региона и към Пловдив се резервира висок, като там покупко-продажбите стават на цени от 50 000 до 200 000 евро в взаимозависимост от плана и размера. 

Интерес към жилищния пазар има и в други големи градове като Варна и Бургас, само че там не се следи толкоз висок растеж на покупко-продажбите, показват от " Arco Real Estate ". Средно за страната подписаните общо 44 113 покупко-продажби през първите три месеца са със 17% повече по отношение на м. г. и 10% - по отношение на 2019 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР