Противниците на помощта за Украйна, а дори и някои нейни

...
Противниците на помощта за Украйна, а дори и някои нейни
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Времето за политика в Украйна сега е спряло

Противниците на помощта за Украйна, а даже и някои нейни поддръжници, подлагат на критика страната за отлагането на изборите, отбелязва в коментар в. " Уолстрийт джърнъл ". Първоначално парламентарният и президентският избор там бяха планувани надлежно за този месец и за идната година.

" И по този начин, с цел да обобщим, сподели политическият коментатор с консервативни възгледи Тъкър Карлсън през юни, сега водим война за народна власт от името на водач, който преди малко повърхностно разгласи, че е благополучен да постави завършек на демокрацията ". След посещаване в страната през август сенаторът Линдзи Греъм съобщи: " Нуждаем се от избори в Украйна през идната година ", напомня американският вестник.

Но индивидът, който загуби изборите през 2019 година от Володимир Зеленски, не е склонен с това. Бившият украински президент Петро Порошенко, който остава авторитетна опозиционна фигура в страната, сподели в изявление, че провеждането на избори по време на война би било " злополука за Украйна ". Той добави, че военновременните избори биха били " противоконституционни " и " несъмнено не са " демократични.

Порошенко не е единственият, който показва това мнение, показва в коментара си " Уолстрийт джърнъл ".

През септември 100 украински организации подписаха писмо, в което настояват, че " изборите и пълномащабната война са несъвместими ". Те предизвестиха, че гласуването може да докара до " загуба на легитимността както на процеса, по този начин и на определените органи " и до " забележителна дестабилизация на страната като цяло ". Сред подписалите писмото са доста от най-уважаваните цивилен институции в страната, в това число " Трансперънси интернешънъл " в Украйна, Центърът за антикорупционни дейности и Киевският университет по стопанска система.

Бдителността във връзка с отстъплението от демокрацията е рационална, изключително когато Украйна е във военно състояние, разяснява вестникът.

Въпреки това Порошенко и други като него показват основателни правни, на практика и свързани със сигурността опасения, които се ускоряват от увереността, че Русия ще направи всичко допустимо, с цел да подкопае вътрешното и международното доверие в украинските избори.

Има конституционни и законови ограничавания за осъществяване на избори по време на война, отбелязва Олга Айвазовска, началник на гражданската организация ОПОРА, която се смята за основен наблюдаващ на изборите в Украйна. Изборите сами по себе си не вършат една демократична народна власт, както биха могли да потвърдят руснаците, в случай че имаха свободата да го създадат. Върховенството на закона също е от огромно значение, а член 83 от украинската конституция гласи, че депутатите в Народното събрание остават на поста си до края на военното състояние и провеждането на нови избори.

Действащото законодателство също по този начин не разрешава изменението на конституцията или провеждането на президентски или парламентарни избори по време на военно състояние. " Сега някои на Запад ни приканват да нарушим закона ", сподели украинският политически коментатор Микола Давидюк.

Зеленски предложи, че би могъл да бъде отворен за осъществяване на избори, в случай че депутатите трансформират законодателството по отношение на военното състояние.

Подобна смяна би била политически стимулирана, частично тъй като рестриктивните мерки на някои свободи в границите на военното състояние биха могли да слагат опозицията в неизгодно състояние, показва " Уолстрийт джърнъл ".

Вестникът отбелязва, че едно от изключително притеснителните ограничавания визира украинските радио-телевизионни медии, които Зеленски консолидира при започване на войната. Шест телевизионни станции към този момент излъчват денонощен " ефирен маратон ". Високопоставен формален представител, взел участие в основаването им, сподели пред радио " Свободна Европа/Радио Свобода ", че това е " просто сполучлив отговор на очевидната нужда от съгласуване на формалната информация по време на война ".

Но " страната напълно управлява разказа и присъединяване на разнообразни отзиви ", сподели Ивана Климпуш-Цинцадзе, опозиционна украинска депутатка от партията " Европейска взаимност " на Порошенко. Телевизионният маратон е изключил присъединяване на три канала, които обичайно са настроени повече в поддръжка на опозицията, а дейци на опозицията настояват, че те получават и по-малко ефирно време.

Опозиционните канали не престават да излъчват онлайн, в това число в " ЮТюб ", а за печатните и цифровите медии не се ползват сходни държавни ограничавания. Но изключително възрастните украинци разчитат повече на новинарските излъчвания по малкия екран. Подобен ексклузивен държавен надзор върху ефира може и да е бил оневинен в първите дни на пълномащабното навлизане на Русия, само че с навлизането на войната в нейния 19-и месец той става все по-неприемлив. Зеленски би могъл да укрепи украинската народна власт, като приключи телевизионния маратон, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Освен рестриктивните мерки за медиите, военното състояние разрешава и някои ограничавания на събиранията, в това число налагането на комендантски час и забрани за " мирни събрания, манифестации, шествия и демонстрации ". Дори когато сходни ограничавания се постановат по законни аргументи, свързани със сигурността, те могат да попречват опцията на политическите претенденти да се провеждат и да организират акции, показва вестникът.

Една от аргументите изборите да бъдат спирани във военно състояние е да се подсигурява, че държавните чиновници могат да съсредоточат вниманието си върху войната, вместо върху акциите. Украинците се притесняват, че изборите по време на война могат да подкопаят националното единение. Изборите в Украйна нормално са конкурентни и от време на време яростни. Руският президент Владимир Путин, който е деец от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), е експерт в подклаждането и потреблението за избрана цел на публичното разделяне, разяснява " Уолстрийт джърнъл ".

Друго предизвикателство е, че не всички украинци могат да вземат участие във военновременни избори. Още на изборите през 2019 година към 12 % от украинците нямаха опция да вземат участие, тъй като живееха в окупираните Крим и Донбас. Украйна отчасти призна тяхното отнемане от право на глас, като остави някои места в Народното събрание незаети.

Сега Русия държи още повече украински територии и предходната година провежда фиктивни референдуми за анексиране на четири окупирани района. Едно от опасенията е, че в случай че в Украйна се проведат избори в този момент, това може да значи фактическо политическо занемаряване на гласоподавателите в неотдавна окупираните нови територии. Тази част от електората най-малко имаше право на глас във връзка с настоящето управление, определено на последните избори в Украйна, отбелязва американският вестник.

По оценки на Организация на обединените нации близо 6,2 милиона украинци са напуснали страната и улеснението на тяхното гласоподаване би било комплицирано. Друго предизвикателство ще бъде обезпечаването на доверие по отношение на честността на вота по интернет или по пощата от чужбина, както и обезпечаването на опция за бойците, ситуирани на 600-километров фронт, да вземат участие в изборите без да се нарушават военните интервенции.

Русия може да вземе на прицел местата за осъществяване на изборите в случай че Украйна разгласи къде и по кое време гласоподавателите би трябвало да гласоподават персонално. Кремъл постоянно взема на прицел мирни поданици. През юни Русия обстрелваше пунктове за евакуация, до момента в който украинците бягаха от наводненията след разрушаването на язовир " Нова Каховка ". През април 2022 година съветска ракета удари железопътната гара в източния украински град Краматорск, където бяха убити минимум 58 цивилни, евакуиращи се от разкъсваните от войната региони.

Възможно е украинците въпреки всичко да са склонни да рискуват и да отидат до урните, само че ще дойдат ли интернационалните наблюдаващи, с цел да управляват вота? Приблизително 20 % от украинската територия е в обсега на съветската артилерия. Руските дронове и ракети могат да нанасят удари на всички места, а противовъздушната защита на Украйна не може да отблъсне всички такива офанзиви. Без наблюдаващи изборите във военно време няма да бъдат толкоз транспарантни или подробно тествани, колкото предходните, което ще сътвори опция за Русия да сложи техните резултати под въпрос, предвижда " Уолстрийт джърнъл ".

Отлагането на изборите с към една година наподобява рационално поради правните затруднения и практическите проблеми. Но отлагането на вота за неопределен срок може да даде подтик на съветската агитация във връзка с демокрацията в Украйна. Това е още една причина Западът да даде на Киев това, от което се нуждае, с цел да форсира успеха, заключава американският вестник.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР