Протестна акция на КНСБ под надслов "За по-високи доходи на

...
Протестна акция на КНСБ под надслов "За по-високи доходи на
Коментари Харесай

Служители от две държавни агенции излязоха на протест пред Народното събрание

Протестна акция на КНСБ под надпис "За по-високи приходи на работещите с актуализацията на бюджет 2022 " посрещна депутатите на влизане в постройката на Народното събрание, където през днешния ден дефинитивно ще се гласоподава актуализацията на държавния Бюджет, съобщи БГНЕС.

На митинга са чиновници

на Българска организация по сигурност на храните ( БАБХ ) и на Изпълнителна организация по горите ( ИАГ ), членове на КТ „ Подкрепа “ и КНСБ.

"От основаването на тази организация бюджетът е недофинансиран и заплатите им стоят на минималните .

Това са хората, поради които ние имаме качествена храна на трапезата. Те са неглижирани и продължаваме да ги държим на минимални работни заплати. С 30-40 години работен стаж, чиновник се пенсионира и получава пенсия от порядъка на 700 лв.. Обръщаме се през днешния ден към народните представители, най-сетне да извърнат внимание на тези два бранша, контролни органи, които дават отговор за милиони левове, това са хората, които дават отговор за контрола на храните. Нашето гледище е това, което подписаха като съдружно съглашение, да го изпълнят народните представители, с цел да имаме най-сетне съответни заплати. Настояваме двете организации да излязат от Министерство на земеделието, тъй като там не се усещаме обгрижени ", съобщи Анелия Иванова, НФ "Земеделие и горско стопанство " на КТ "Подкрепа ".

"В продължение на 5 години смяна в бюджета на Изпълнителна организация по горите няма

- нула лв., нула стотинки за 5 години. При нас заплатата е 900 лева и 25% налог, той получава действителни 650-700 лв.. Хората не крадат от горите, хората оцеляват. Поставя се въпросът 10% редуциране, като сега има над 250 бройки за инспектори, които остават незаети. Това са нещата, които чакахме - смяната да донесе нещо, само че не донесе”, съобщи Петър Абрашев, Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата индустрия.

“Подготвяме се за ефикасни протестни дейности .

Нас не ни интересува дали ще има, или няма избори, към този момент те са на работа и би трябвало да свършат това, което са дали обещание пред техните гласоподаватели, тези хора са дали своят вот за всички тях. Трябва да се вземат отговорно решения за организацията на храните и на заплатите на хората, които работят там, добави Анелия Иванова, НФ "Земеделие и горско стопанство " на КТ „ Подкрепа ".

Исканията на протестиращите са за структурна промяна в двете организации :

прекачване на двете организации на директно послушание на Министерския съвет, приемане на актуализация на бюджета на Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) и Изпълнителна организация по горите (ИАГ), който да подсигурява нарастване на работните заплати с най-малко 30%, приемане на актуализация на бюджета на БАБХ и ИАГ като част от бюджета на Министерския съвет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР