Протестите срещу управляващите в Иран не стихват, въпреки че полицията

...
Протестите срещу управляващите в Иран не стихват, въпреки че полицията
Коментари Харесай

Протестите в Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини: Десетки убити, демонстрациите не стихват

Протестите против ръководещите в Иран не стихват, макар че полицията употребява мощ и стреля по протестиращите. Международни организации за правата на индивида оповестяват за друг брой на убитите от силите за сигурност - те варират сред 92 души и над 160. Стотици други са ранени, хиляди са задържани. Тези организации са отвън Иран, само че събират информация за протичащото се в страната от доверени източници.
Протестите избухнаха на 16 септември, след гибелта на 22-годишната Махса Амини. Тя бе задържана от моралната полиция за погрешно носене на забрадката си и умира в центъра за религиозно превъзпитание, в който е заведена от тях малко по-късно.
В отговор стотици дами започнаха да стачкуват против религиозните репресии и безотговорност в Иран, като някои от тях > махнаха забрадките си на обществени места или отрязваха косите си > Подобно държание е неразрешено в прецизната мюсюлманска страна, а такива обществени демонстрации от дами са невиждани досега.
Базирана в Норвегия мрежа от правозащитници, които следят злоупотреби в Северозападен Иран, сподели, че иранската полиция е разкрила огън по хора в минимум два града там на 8 октомври. Видеозаписи демонстрират по какъв начин стачкуващите скандират " Жена, живот, независимост! ". Има и фрагменти на пукотевица по тях и жертви.
Правителството в Иран управлява медиите и от години гони от страната хора, които приказват срещу режима. Затова събирането на информация за протичащото се в страната е мъчно.
Президентът на Иран Ебрахим Раиси и други представители на управляващите неколкократно отхвърлиха религиозната полиция да има виновност за гибелта на Амини. Те настояват, че отговорни за протичащото се са " задгранични детайли ". >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР