Протестите срещу Нобеловата награда продължиха и вчера в Стокхолм, където

...
Протестите срещу Нобеловата награда продължиха и вчера в Стокхолм, където
Коментари Харесай

Протести съпровождат връчването на Нобела за литература

Протестите против Нобеловата премия продължиха и през вчерашния ден в Стокхолм, където бе връчено тазгодишното отличие за литература. След като предходната година наградата не бе присъден поради сексскандал в Академията, тази есен дискусия провокира изборът за лауреат за 2019-а - 77-годишния австрийски създател Петер Хандке, който очевидно поддържаше Слободан Милошевич.

Двама членове на Нобеловата комисия подадоха оставка по-рано тази седмица, а членът на шведската академия, историк и публицист Петер Енглунд съобщи, че ще бойкотира церемонията. Косовският външен министър Беджет Пацоли съобщи, че пратеникът на страната му в Швеция няма да участва на церемонията по награждаването в Стокхолм във вторник. Албания и Турция също оповестиха протест на тържеството.

Два паралелни митинга бяха планувани за следобедните часове, до момента в който той трябваше да получи своя приз от ръцете на шведския крал Карл XVI Густав. Протести имаше и в Осло. 

През 1997 година Петер Хандке омаловажи сръбските военни закононарушения в книгата си " Пътуване до реките: Справедливост за Сърбия ", а през 2006-а провокира остри рецензии за тирада на погребението на Слободан Милошевич. Шведската академия определя австриеца като един от най-влиятелните писатели в Европа след Втората международна война.

Пред сръбската държавна телевизия писателят съобщи, че не е очаквал подобна враждебност. " Стана мъчно на моменти с цялата тази експанзия. Не съм мазохист. Човек в никакъв случай не чака неприятни неща. Може да си мисли за тях, само че те постоянно се оказват по-лоши от предстоящото ", цитира неговите думи БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР