Протестите не са толкова социални, колкото прокурорски, това не е

...
Протестите не са толкова социални, колкото прокурорски, това не е
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели впрегнати да бранят властта

Протестите не са толкоз обществени, колкото прокурорски, това не е наша тематика. Така синдикатите разясниха през днешния ден след съвещание на съвета за тристранно съдействие тематиката с провеждащите се към този момент пети ден антиправителствени митинги в страната.

Работодателските организации пък въобще не пожелаха да разясняват тематиката и заобиколиха брифинга за публицисти след края на тристранката.

Двата профсъюза КНСБ и КТ " Подкрепа " обявиха, че досега с тях не са водени диалози с представители на митингите. Но следва да излязат с позиции, откакто обсъдят със своите структури последните събития.

" Недоволството на хората има и обществени корени, тъй като ограниченията против последствията от коронакризата доста се забавиха. Напрежението бе нагнетено и с неразумни и непремерени дейности от страна на министерства и ведомства, обвързвано с ограниченията ", посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

" Детонаторът " обаче е бил взривен през миналата седмица, смята Ваня Григорова от КТ Подкрепа, имайки поради акцията на прокуратурата в президентството. " Напрежението към този момент не е толкоз обществено, колкото прокурорско, а това не е по нашите тематики ", сподели Григорова.

Двамата синдикалисти разясниха още, че не е редно организаторите на протеста да зоват за национална стачка. " Стачка може да се вдигне, когато има спор сред служащите и работодателя. Никой не може да разпореди на друг да излезе на стачка ", сподели Пламен Димитров.

" Освен това българското законодателство е извънредно рестриктивно, натиска " лудите глави " и не дава толкоз необятни благоприятни условия за стачки - би трябвало да се съберат подписите на 50% от работещите в едно дружество ", посочи Ваня Григорова. И уточни, че във Франция не е по този начин - там при апел на националните синдикати всеки можело да излезе да стачкува.

Според профсъюзите сред протестиращите има доста лица - опозиционни водачи, чието място не е на площада. " Те би трябвало да се борят на изборите и да пропагандират обикновено и по този начин да завоюват гласове ", разяснява Пламен Димитров. Лидерът на КНСБ предизвести още, че всички у нас би трябвало да си дадат сметка, че сега България е при започване на една доста тежка икономическа рецесия, която към този момент е затворила 100 000 работни места. Така косвено се опита да внуши, че не е време за оставка на държавното управление и предварителни избори.

В понеделник синдикатите и национално представителните работодателски организации излязоха с обща декларация, в която приканиха всички управляващи към " отговорно поведение " и настояха да се избегне по всевъзможен метод нагнетяване на публичното напрежение. Преди това те поздравиха държавното управление и централната банка за триумфа с влизането на страната в чакалнята на еврозоната.

В декларацията си обществените сътрудници също припомнят, че в международен проект се разраства невиждана здравна, обществена и икономическа рецесия. " На този декор България се нуждае от целенасочени старания за превъзмогване на новите провокации. Апелираме в този сложен миг за отговорност и държавническо държание ", написа в позицията им.

Ден преди този момент в изявлението си пред иконата министър председателят Бойко Борисов недвусмислено прикани работодателските и синдикалните организации да си създадат преоценка, с цел да не счупят страната.

Впечатление прави, че досега работодателските организации избягват да разясняват митинга, който желае оставката на държавното управление и на основния прокурор.

Единствено ръководителят на АИКБ Васил Велев обясни пред БНР, че за бизнеса е най-добре да се следва изборния цикъл. Което значи, че всевъзможни предварителни избори и служебни кабинети не са изключително мечтани, тъй като носят неустановеност, прекъсване на промени, блокиране на работата на държавната администрация.

" Това, което ни сплотява в нашата организация не са политически ползи, а да работим за по-добър бизнес климат. В тази връзка отпималният режим на работа, с най-хубав коефициент на потребно деяние, е да се следва изборният цикъл. От 1997 до 2009 година за 12 години имахме три държавни управления, а по-късно за идващите 12 години имахме 7 държавни управления. Вярно е, че за този интервал икономическият напредък е по-голям от междинния на Европейски Съюз, само че е правилно, че е доста по-малък от междинния за страните от Източна Европа - те се доближават до Западна Европа по-бързо от нас ", разяснява Велев.

От КТ " Подкрепа " са най-категорични, че предварителни избори не са нужни. " Никой не предлага решение на проблемите на деня. Едните викат  - тези са доста неприятни, би трябвало да се махат, другите викат – ние не желаеме да се махаме. Няма го конфликтът на хрумвания. Всично е на прочувствено равнище, а не на рационално ". Това съобщи Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “. " Ако се тръгне към предварителни избори, никой няма да завоюва. Голяма е вероятността, съдейки по историческия опит,  протестиращите да получат " повече от същото ", счита той.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР