Протестиращите вече трето денонощие животновъди от Сливенско заплашиха с крайни

...
Протестиращите вече трето денонощие животновъди от Сливенско заплашиха с крайни
Коментари Харесай

Напрежение в Крушаре: Протестиращите искат оставки, заканиха се да не пускат ветеринарите

Протестиращите към този момент трето денонощие животновъди от Сливенско заплашиха с крайни ограничения, в случай че ветеринарните управляващи влязат, с цел да умъртвят прасетата им.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората проведоха блокадата край село Крушаре в символ на неодобрение против оповестените от страната ограничения за справяне с Африканската чума и упорстват за оставки. Протестът им е неопределен – запасили са се с храна и завивки. Остават затворени пътят сред Ямбол и Сливен, както и правата към автомагистрала „ Тракия”.
Протест и в с. Мрамор против коленето на свине Те припомнят, че в Софийска област няма записано огнище на африканска чума
Очаква се ветеринарните управляващи да влязат в домовете на стопаните в понеделник, откакто в събота изтече срокът за непринудено колене на прасетата.

Сред стопаните, които отхвърлят да го създадат, е и Желязко Христов: „ От 29 години съм животновъд. Не може един писалищен плъх и другите писалищен мишки да ми дават ум по какъв начин да си виждам животните. Регистриране – вписване, ваксини – ваксини, проби – проби и отново ти викат – коли го”.

Снимка: btvnovinite.bg

Христов е притежател на фамилна плантация с над 200 свине. Готов е на крайни ограничения, в случай че ветеринарите влязат за евтаназия: „ Подготвил съм бензин. Съобщят ли ми, че някой е отишъл да убива животните, да ги евтаназира, съм дал да ги палят. Куфарите и ще отидем някъде, където ще ни оценят труда”.
Колко кг месо употребява приблизително българинът на година? Въпреки терзанието си поради aфриканската чума, продажбите на свинското порастват
Други животновъди настояват, че под напън подписали документ за достъп на ветеринарите в стопанствата им.

„ Още след първия митинг, незабавно пристигнаха у дома. Подписах го, те ме задължават, уплаших се и в този момент ме е гняв, само че идващия път дойдат ли, не бих направила сходно нещо”, описа Силвия Стефанова.

На този стадий няма публична информация по кое време ветеринарните управляващи ще влязат в персоналните стопанства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР