Протестиращите в подкрепа на преврата в Нигер викат „Да живее Путин“, докато новите лидери са изправени пред призиви да отстъпят властта

...
Напрегнати и понякога изпълнени с насилие сцени се разиграха пред
Коментари Харесай

Напрегнати и понякога изпълнени с насилие сцени се разиграха пред френското посолство в Нигер в неделя, когато хиляди хора, които подкрепят военен преврат, изразиха гнева си срещу влиянието на Франция в бившата й колония.

Демонстрантите крещяха в подкрепа на руския лидер Владимир Путин въпреки призивите на Кремъл да освободи демократично избрания президент на страната Мохамед Базум.

Някои протестиращи събориха плоча, идентифицираща посолството, стъпкаха я и след това я замениха с руски и нигерски знамена. Сред тълпите се чуха викове „да живее Путин“, „да живее Русия“ и „долу Франция“.

Нигерийските сили за сигурност бяха забелязани да използват сълзотворен газ в опит да разпръснат протестиращите. Една снимка от мястото показва хора, които се опитват да запалят огън извън комплекса.

Кабинетът на президента Еманюел Макрон заяви, че Франция незабавно ще отвърне на всеки, който атакува френски граждани или съоръжения в Нигер.

Голяма част от международната общност осъди преврата, при който членове на президентската гвардия на Нигер свалиха Базум и поставиха военна хунта, наречена Национален съвет за защита на родината.

Демонстрантите изглежда се опитаха да запалят посолството, преди да бъдат разпръснати. Демонстрантите изглежда се опитаха да запалят посолството, преди да бъдат разпръснати. Stringer/Ройтерс

Нигер има дълга история на военни преврати от обявяването на независимостта си от Франция през 1960 г., въпреки че през последните години беше по-малко политически нестабилен. Когато Базум дойде на поста през 2021 г., това беше първото демократично предаване на властта в страната.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в неделя поиска Базум да бъде освободен и възстановен в рамките на една седмица. Ако хунтата остане начело, групата заяви, че ще „вземе всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред в Република Нигер“, включително използването на сила.

ECOWAS също обяви набор от наказателни мерки, включително затваряне на сухопътни и въздушни граници с Нигер.

Групата заяви, че ще отхвърли всяка форма на оставка, която може да дойде от Базум, когото смятат за заложник.

Франция и Европейският съюз казаха по-рано, че ще подкрепят организациите на ECOWAS, ако решат да санкционират хунтата. Двамата вече бяха прекратили финансовата подкрепа за Нигер.

Военните лидери на Нигер може да са намерили един потенциален съюзник: източния съсед на страната, Чад. Президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно е бил в Ниамей, столицата на Нигер, в неделя, според източник, близък до нигерската армия, и е сниман заедно с ключова фигура в пуча. Чад не е член на ECOWAS.

„Ще измъкнем Франция от Африка“

Нигер е бил френска колония повече от 50 години преди независимостта си през 1860 г. Дипломатическите връзки между двете страни са били силни преди пуча в четвъртък, но много нигерийци смятат, че Франция е продължила да действа като имперска сила, когато се занимава с Нигер, ограбвайки природните ресурси и диктува как неговите лидери управляват икономиката. Нигер е една от най-бедните страни в света и получава стотици милиони долари всяка година като помощ.

„Нигер пострада твърде много от френските заповеди. Безработен съм от 10 години заради тяхната система“, каза Кариму Сиди, един от демонстрантите. "Искаме свобода."

Хадиза Канто, студент от университета, който дойде да протестира, каза, че подкрепя лидерите на преврата, защото „те са срещу Франция, която ни ограби всички“.

„Ще измъкнем Франция от Африка“, каза Канто.

През последните години Русия се опита да се възползва от тези антиколониални настроения, за да засили влиянието си на целия континент.

Седемнадесет африкански държавни глави пътуваха до Санкт Петербург в четвъртък за срещата на върха Африка-Русия, въпреки че активността беше много по-ниска тази година в сравнение с предишните години, вероятно поради войната в Украйна.

Антифренското и проруското движение не е новост в региона. Наблюдаван е в различни страни в Сахел през последните години, най-скоро в Буркина Фасо, където военното правителство поиска напускането на френските войски от страната по-рано тази година.

Мартин Гояндо и Джошуа Берлингер от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР