Протестиращите осъждат почитта към жертвите на левичарските групи в политическото насилие в Аржентина през 70-те години на миналия век

...
Активисти за правата на човека обградиха градския законодателен орган на
Коментари Харесай

Активисти за правата на човека обградиха градския законодателен орган на Буенос Айрес, за да осъдят събитие в чест на жертвите на въоръжени леви групировки по време на 1970 г., когато Аржентина е обхваната от политическо насилие

От DANIEL POLITI Associated Press, 4 септември 2023 г., 21:16 Избори, което го позиционира като водещ кандидат за президентските избори следващия месец.

Сред протестиращите беше Сесилия Де Винченти, чиято майка, Азусена Вилафлор, основа групата Майките на Пласа де Майо, за да изисква информация за хора, изчезнали по време на диктатурата, а самата тя беше задържана и убита.

„Мисля, че с гласовете, които Милей получи на първичните избори, и че Виларуел е негов съперник, ги кара да се чувстват овластени и че хората ще подкрепят тези неща. Но не мисля, че това е вярно“, каза де Винченти.

Събитието включваше кратки разговори на трима души, чиито семейства са били убити от леви партизани през 70-те години преди военния преврат от 1976 г.

Аржентинската военна хунта, управлявала от 1976 г. до 1983 г., се смята широко за най-смъртоносната от диктатурите, управлявали голяма част от Латинска Америка през 70-те и 80-те години на миналия век. Той задържа, изтезава и убива хора, заподозрени в противопоставяне на режима. Правозащитни организации изчисляват, че 30 000 са били убити, много от които са изчезнали безследно.

Аржентина е направила повече от всяка друга страна в региона, за да изправи военни офицери пред правосъдието и е провел 296 процеса, свързани с престъпления срещу човечеството от времето на диктатурата от 2006 г. насам, след отмяната на законите за амнистията. В тях 1115 души са били осъдени според прокуратурата.

Но някои аржентинци, включително роднини на бивши военни офицери, твърдят, че не е направено достатъчно за преследване на престъпления, извършени от въоръжени леви групи през 70-те години на миналия век.

„Има жертви и от двете страни, трябва да го признаем“, каза един от присъстващите, Клаудия Иполито.

Организаторите на събитието се постараха да подчертаят, че не защитават престъпленията, извършени от диктатурата.

„Ние не одобряваме диктатурата или трагичните последици от това нарушение на демократичния пакт. Всъщност нашата група категорично и недвусмислено го осъжда“, каза депутатът от град Буенос Айрес Лусия Монтенегро, която беше домакин на събитието заедно с Виляруел и също е член на партията на Милей.

Но Алън Иуд, адвокат по правата на човека, който е участвал в съдебни процеси, свързани с престъпления от епохата на диктатурата, каза, че е ясно, че събитието е „нещо повече от обикновено събитие за почит“.

Iud каза, че има загриженост сред активистите за правата на човека, че победата на Milei на изборите може да доведе до промяна в начина, по който се съдят престъпленията от времето на диктатурата.

„Те търсят симетрия по отношение на престъпленията на държавния тероризъм и това не може да бъде толерирано“, каза Иуд, твърдейки, че престъпленията, извършени от държавата, не могат да се сравняват с тези, извършени от отделни групи.

Виляруел каза, че протестът илюстрира как някои искат да запазят част от историята на Аржентина скрита.

„Тези, които пречат на нашата болка да бъде запомнена, са тези, които в името на човешките права търсят демокрация само за себе си и човешки права изключително за себе си“, каза тя.

___

Журналистът от Associated Press Натача Писаренко допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР