Протестиращи работници от въглищните райони по пътищата на страната, взаимни

...
Протестиращи работници от въглищните райони по пътищата на страната, взаимни
Коментари Харесай

Хаос със зеления преход: три партии искат отлагане, Пеевски анонсира 36 заплати за миньорите

Протестиращи служащи от въглищните региони по пътищата на страната, взаимни обвинявания в далавери в Народното събрание, искане за отсрочване на внасянето на териториаллните проекти, отвод от страна на правителствот, изключително съвещание на комисията по енергетика и един Делян Пеевски с обещанието, че всеки ангажиран в сектоора ще получи 36 заплати едновременно, в случай че откаже да бъде преназначен след затваряне на съответните мощности.

Така в резюме може да се заключи деня, основен за зеления преход на страната. Както е известно, до 2038 година България би трябвало да постави завършек на изкопаемите горива и въглищата, като с цел да се възползва в този момент от средствата по проекта за обективен преход - за районите на Стара Загора, Кюстендил и Перник, с цел да не ги загуби, министър председателят Николай Денков даде поръчка - териториалните им проекти ще бъдат импортирани през днешния ден в Европейската комисия, като крайният период е края на месеца. Ако не бъдат признати, България може да загуби, с изключение на над 1,4 милиарда лева по проектите, свързани с трите района - и още 3 милиарда лева по проектите, свързани с всички останали териториални проекти, даде поръчка Денков.

Както е известно обаче заетите в бранша не утвърждават проектите и през днешния ден блокираха основни автомагистрали и пътища. Въпреки че единствено преди 10 дни на среща сред синдикатите и Денков по същия въпрос двете страни реализираха договореност и си стиснаха ръцете за бъдещето на въглищните райони и заетите в този момент в бранша към 15 000 души. Бе оповестена още веднъж аноннсираната още през 2021 година концепция за основаването на държавно дружество ( " Конверсия на въглищни региони " ), в което да бъдат наети ппри същите условия служащи, останали без работа поради закриване на мощностите.

Паралалено в Народното събрание това бе тематика номер едно през днешния ден. От Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " внесоха план на решение за отсрочване на внасянето на проектите, което задължава държавното управление да договаря с Европейската комисия, с цел да не загубим средствата. И по-конкретно: Народното събрание да задължи Министерски съвет в период до 15 октомври да завърши договарянията с Европейска комисия, до 20 октомври да показа в Народно събрание отчет за подхванатите дейности и постигнатите резултати, да изиска едномесечна пролонгация за показване на териториалните проекти, до 20 октомври да подпише със синдикатите национално съглашение за обективен преход и до 30 октомври да внесе проектите в Европейска комисия.

Трите партии желаеха парламентът веднага да дискутира по плана на решение и да се свика председателски съвет, само че председателстващия съвещанието зам.-шеф на Народно събрание Никола Минчев разгласи, че няма ред, по който това да се случи поради оттсъствието на титуляра Росен Желязков и заместничката, която е упълномощил до момента в който е в командировка - Росица Кирова. След дълъг спор се мина към проект Б - да се свика председателски съвет по искане на петима от членовете му, като се реши, че ще има изключително съвещание през днешния ден на комисията по енергетика, която да прегледа плана на БСП, " Възраждане " и " ИТН ", с цел да може да влезе в зала.

Междувременно стана ясно, че в Народното събрание е пристигнал (незабелязано от медиите, които са с стеснен достъп) финансовият министър Асен Василев, с цел да запознае депутатите с данъчните закони, като на нея очевидно е станало дума и за протичащото се със зеления преход. А това стана известно, откакто главният парламентарен представител Делян Пеевски разгласи:

" Уточнихме да има цялостна претовареност на хората, които ще се освободят в вид държавно дружество (т.е. " Конверсия на въглищни региони " ), да няма такива, който ще останат без работа, закриването да стане през 2038 година и настрана ще им предложим, който не желае да отиде в това държавно дружество - 36 заплати еднократно незабавно да се изплатят.

Имахме диалог с финансовия министър, сериозен. Надяваме се, той в този момент ще уведоми премиера - да седнат и да се схванат със синдикатите. "

" Енергийният министър да се прибира и да си взема решение тематиките " - " скастри " Пеевски Румен Радев, който е на посещаване в Съединени американски щати.

Заседанието на Народното събрание продължава, това на комисията е планувано за 14:30 часа, а постоянното съвещание на Министерски съвет, на което се чака да бъдат признати проектите, е планувано за 15 ч.
 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР