Протести на здравни работници в цялата страна. За втори път

...
Протести на здравни работници в цялата страна. За втори път
Коментари Харесай

Втори национален протест на професионалистите по здравни грижи

Протести на здравни служащи в цялата страна. За повторно този месец експертите по здравни грижи показаха недоволството си от ниските заплати и изискванията на труд. В София за малко бяха блокирани кръстовища, а уредниците на митинга предизвестиха, че може да спрат работа, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

СОФИЯ
20 дни след първия митинг експертите по здравни грижи още веднъж се събраха пред здравното министерство. Разпънаха палатка и блокираха за малко площадът прец църквата " Света Неделя " и бул. " Тодор Александров ".
Таня Никулич: " На процедура не е изпълнено нито едно от нашите претенции. " Бойка Анастасова - Асоциация на физиотерапевтите в Бъулгария: " Искаме опазването на здравето да престане да бъде една търговия със здравето на хората. "
Протестиращите не имат вяра на думите на министър Ананиев, че 30-те милиона, които кабинетът отпусна изключително за общинските и регионалните лечебни заведения ще отидат за нарастване на заплатите.

Вяра Врагова: " За 20 дни той трябваше да откри решение къде от къде по какъв начин и с какъв брой да усили заплатите ни с цел да не бъдат толкоз мизерни. " Мая Илиева - уредник на митинга: " Смятам да преминем към ефикасни стачка, такава е концепцията и на множеството сътрудници от страната. Ще спрем да работим - в нача лото по едни час, по-късно ще усилваме времето и по този начин до момента в който ни чуят. " ПЛОВДИВ
Пред общината в Пловдив протестиращите споделиха,че поради дребното медицински сестри графиците им в отделенията се вършат по мъчно.
Лидия Георгиева, здравна сестра от Пловдив: " Това, което ме плаши е, че в случай че на следващия ден се случи нещо с мой непосредствен, даже и да го заведа в болница, не знам дали ще има кой да го обслужи. " РУСЕ
И в Русе недоволните споделиха,че медицинските сестри не доближават
Татяна Атанасова - ръководител на районната гилдия на мед. сестри Русе: Ние не се усещаме хора, като бели, нито работим в естествени условия, нито получаваме съответно хонорари.  Професионалистите по здравни грижи обмислят ефикасни митинги Професионалистите по здравни грижи обмислят ефикасни митинги
Професионалистите по здравни грижи излязоха на втори народен митинг. Те упорстват за по-високи заплати и промени в Закона за съсловните организаци...
ВАРНА
Медицинските се сестри от Варна желаеха по-високи заплати и повече пари за нощен труд.
- Работим на по две-три места. Почти всяка една колежка. Просто сме принудени. Основна заплата 640 лв., нощен труд, смешни стотинки, нямам думи просто. КЮСТЕНДИЛ
В Кюстендил към здравните служащи се причисли омбудсманът Мая Манолова.
Мая Манолова - народен омбудсман: " Аз ще заставам с тях, до момента в който бъдат осъществени техните претенции. Те имат и други цели, други претенции, които няма по какъв начин да се случат в околните месеци. "
Сестрите се заканиха да стачкуват всеки ден до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени. След вчерашната среща с част от тях здравният министър увери, че през април евентуално ще има нарастване на заплатите в регионалните и общинските лечебни заведения, които получиха спомагателни 30 милиона лв..

Следващата седмица работна група в която ще вземат участие и сестрите ще стартира да работи по нови правила за образуване на заплатите в държавните и общинските лечебни заведения. Готвят се и промени в медицинските стандарти.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР