Протести и политическо напрежение заради бъдещето на въглищните региони. Изправени

...
Протести и политическо напрежение заради бъдещето на въглищните региони. Изправени
Коментари Харесай

България ще загуби над 1 милиард евро, ако не предаде в срок плановете за въглищните региони

Протести и политическо напрежение поради бъдещето на въглищните райони. Изправени сме пред риск да изгубим стотици милиони евро.

Ден преди последната допустима дата, на която държавното управление да утвърди териториалните проекти, засягащи живота на десетки хиляди хора от въгледобивните райони в Стара Загора, Кюстендил и Перник, некоалицията е към момента в турбуленция поради парите от Европа и листата от компании, които да вземат участие в вложенията по тези проекти, оповестява Българска национална телевизия.

В София, където е на първото си посещаване като еврокомисар, Илиана Иванова уточни, че единствено ние от 27-те към момента не сме предали проектите и че рискуваме да загубим парите, които би трябвало да отворят нови работни места за заетите във въгледобива.

Премиерът Денков увери, че ще продължи договарянията със синдикатите, които желаят гаранции за опазване на работните места в енергетиката, и че на следващия ден следобед би трябвало да има решение. В Народното събрание пък подкомисията по надзор на еврофондовете е напът да стане комисия, с цел да се занимае с подбора и оценката на плановете по проектите, както и на компаниите, които ще получат пари от Европа, откакто ГЕРБ-СДС упрекнаха ръководещите, че гласят за това компании, доближени до тях.

България е единствена от страните-членки на Европейски Съюз, която към момента не е внесла териториалните си проекти за обективен преход на въглищните райони - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това заяви еврокомисарят Илиана Иванова, която е на първото си посещаване у нас, откакто бе определена на поста. Крайният период за внасяне на проектите пред Европейска комисия е до края на този месец.

В същото време ГЕРБ-СДС упрекнаха кабинета, че се готви да разпредели парите сред доближени компании, а министър председателят отговори, че ще почисти неточност във формулировката за " фиктивен асортимент и оценка " на фирмите.

България още веднъж е последна. Само ние от всички страни членки не сме предали териториалните си проекти за зеления преход, изясни еврокомисарят ни Илиана Иванова.

" Вследствие на това бяха изгубени към този момент близо съвсем 100 млн. евро. Други 800 млн. евро са под въпрос. Същевременно съзнавам, като човек, който е роден и израсъл в Стара Загора, какъв брой е значима и сензитивна тази тематика за района, по тази причина се надявам в действителност на разговор ", сподели Иванова.

Премиерът Денков съобщи, че кабинетът ще договаря със синдикатите до последния миг. И че проектите могат занапред да бъдат прецизирани в разговор с Европейска комисия до декември.

" Искам да подчертая ясно, че с представянето им пред Европейска комисия процесът на уточняването на тези документи не завършва, а в действителност стартира преговорен развой, в който ние имаме към момента два-три месеца, до края на годината, да доуточним всички текстове в тези документи ", сподели Николай Денков.

От Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува държавното управление поради лист с компании, част от проектите, които, по думите му, да получат пари от Европейски Съюз за зеления преход.

" Сега се появяват едни компании, които аплайват за над 3 милиарда лв.. В същото време написа, че " официално " по-късно ще бъдат оценени, с това ние не сме съгласни. Защото, като виждам компанията на Дечо Колев, нямам нищо срещу, единствено че той е главен спонсор на Промяната ", разяснява Борисов.

Николай Денков дефинира като неразбирателство твърдeнието на ГЕРБ, че определени компании ще получат пари по проектите.

" Има неразбирателство. Става дума за предварителна информация кои компании са заинтригувани да влагат в този район. Тази заран аз се чух с господин Борисов, мисля, че изчистихме това неразбирателство и оттук насетне би трябвало да продължим в настоятелен порядък ".

За да не се случват такива недоразумения, Бойко Борисов, Атанас Атанасов и Делян Пеевски внесоха план на решение в Парламента подкомисията за надзор на евросредствата да стане комисия.

Делян Пеевски, Движение за права и свободи: За да няма такива неволни неточности и всичко ще минава през Парламента на тези тематики. Ще прегледаме деликатно нещата, които се отнасят по тези планове, тъй като би трябвало да ес решат проблемите на хората.

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Отново ГЕРБ залитат по риториката на " Възраждане ", която е точно против тези вложения, които би трябвало да се случат в тези райони, за опазване на работните места на хората. Фирмите са споделили свои капиталови планове, това по никакъв метод не ги прави бенефициент по територияалните проекти. - 10:06:58

Цончо Ганев, " Възраждане ": Ние сме изрично срещу ликвидирането на енергетиката ни. Смятаме, че ПВУ освен би трябвало трябва да бъде предоговорен, в случай че Брюксел откаже това нещо да се прави, в последна сметка ние би трябвало да сложим въпрос дали този проект е осъществим за нас и дали си заслужава да останем без енергетика.

Корнелия Нинова, водач на " Българска социалистическа партия за България ": Имитацията от страна от Борисов на рецензия към " Продължаваме промяната " свършва сега, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се взема решение. Порочният модел 12-13 години на ръководството на ГЕРБ и Борисов болести и Политическа партия.

Коментирайки неразбирателствата в болшинството, Борисов съобщи, че с политическите водачи и членовете на кабинета са в непрекъснат контакт.

" Аз мисля, че сходно ръководство е неповторимо в света. Уникално! Без коалиция, с некоалиция, а в това време удържайки на толкоз гневни офанзиви ".

Денков счита, че до първата седмица на октомври държавното управление ще успее да показа пред Европейска комисия всички документи, свързани с европлащания. Имаме закъснение и по ПВУ, по който има за осъществяване основни стадии и цели, обвързани с заплащанията.

Същевременно кабинетът има и нова целева дата за Шенген: декември 2023 година, до когато ще се опитваме да спечелим поддръжката на Австрия и Нидерландия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР