Протестът в Габрово беше срещу неработещите държавни институции © Цветелина

...
Протестът в Габрово беше срещу неработещите държавни институции © Цветелина
Коментари Харесай

Записки по габровското въстание

Протестът в Габрово беше против неработещите държавни институции

© Цветелина Белутова :

• Масовият митинг в града извади на показ какъв брой неща в държавната политика по отношение на ромите са сбъркани

• Градът няма цигански гета, само че има проблем с безразличието на институциите

• Събитието по едно и също време засенчи " Апартаментгейт " и показва недоверието към ръководещите
Вдясно по пътя за Велико Търново, в края на Габрово, се намира ул. " Батак ". По тясната уличка нагоре са ситуирани десетина къщи - част от тях тухлени, други вид бараки. В събота следобяд по улицата и пред къщите не се виждат хора, единствено дузина кучета. " Изнесоха се нанякъде тази заран ", споделя Милан, чиято къща е при започване на улицата и много контрастира на останалите постройки - на два етажа, измазана и с добре поддържан двор. " Аз съм на 74 години и пребивавам тук от 30 години. С ромите, които живеят нагоре по улицата, за тези години сме нямали никакви проблеми. Синът ми е служител на реда и в този момент около митингите не се е прибирал две денонощия. Той израсна с децата им, играли са си дружно, били са се, само че до такива неща не се е стигало ", споделя той.

" Такива неща ", несъмнено, са всеобщите вълнения, обхванали Габрово дни наред, поради побой в магазин, сниман на камера. На видеото се вижда по какъв начин трима роми бият магазинер. Заради обстоятелството, че тримата са задържани и по-късно освободени, стотици хора излязоха на митинг, който преля в опит да се превземе полицейското ръководство. Дни наред, нормално тихият град в Балкана седнал съм на първите места в новините с нещо, с което в никакъв случай не е бил прочут - етническо напрежение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Милан споделя, че предишния четвъртък, когато екзалтирани младежи палиха и разрушиха ромски къщи на ул. " Батак ", жандармерията е охранявала жилищата им, само че протестиращите минали по път от горната страна и съумели да възпламенят две от постройките. Милан изяснява, че по-голямата част от ромите работят в чужбина. " Стоят малко там, прибират се и след това отново отпътуват ", споделя той.

Габровецът счита, че зад експанзията против ромите " стоят други неща - някакво общо неодобрение ".

Версиите за недоволството

В Габрово няма компактна маса ромско население. Няма и гето, каквито има в доста други градове в България, а ромите живеят разпръснати на разнообразни места в града.

Нямало е до момента и очевидно напрежение сред роми и българи. Даже в противен случай - двете огромни ромски семейства, които живеят в Габрово от дълги години, са изцяло интегрирани. По-голямата част от тях работят в областта на благоустройството и общинското дружество по чистотата. Освен това в региона, която сплотява Севлиево и Габрово, дружно с доста села, безработицата е ниска, има работещи предприятия, а престъпността е сведена до най-малко.

Икономиката на област Габрово

Увеличаване

Икономиката на област Габрово

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

По тези аргументи се появиха разнообразни версии за детонацията на неодобрение.

Като се стартира от тайната - че ръководещата от повече от десетилетие партия в града ГЕРБ заселва роми, с цел да ги употребява за донори на гласове за изборите, премине се през проведен опит на националистически обединения да нагнетяват ситуацията преди изборите и се стигне до трупано от години неодобрение на жителите на Габрово от неглижирането на редица проблеми.

Първата версия беше опровергана още в първите дни на митинга. На изключителната сесия на общинския съвет предишния петък общинските съветници от всички партии в града - ръководещи и съпротива, поддържаха послание, в което обявиха, че " изказванията за целеустремено и проведено настаняване на хора от ромския етнос в Габрово са груба операция ". Цифрите демонстрират, че надали ръководещите от ГЕРБ имат чак толкоз огромна потребност от гласове. Кметът на града Таня Христова беше определена за повторно на поста на предходните избори още на първия тур с малко над 68% поддръжка. На последния парламентарен избор пък ГЕРБ получи в габровския изборен регион 40% от гласовете, с 12% повече от втората политическа мощ Българска социалистическа партия.
Що се отнася до операциите на митинга, даже и да е имало опит за вмешателство и предпочитание той да бъде канализиран в тази посока, този опит се оказа несполучлив. Въпреки заканите да приказва пред габровци на площада, актуалният евродепутат Ангел Джамбазки, който оглавява листата на Вътрешна македонска революционна организация за идните избори за европарламент, не отиде в Габрово.

Протестиращите се самоорганизираха посредством обществените мрежи. Най-вече от фейсбук групата " Нарушителите в Габрово! ", която има над 25 хиляди членове и в чието изложение админите са се обърнали към жителите на града с думите: " Писна ли ви от всеобщите безнаказани нарушавания в Габрово? Омръзна ли ви да гледате малодушното безучастие на " способените " органи? Хващайте фотоапаратите и телефоните и снимайте нарушителите! "

" Това е безусловно импровизиран митинг. Никой сега не може да извлече политически дял от това, тъй като е против всички партии от последните 30 години, които се правеха, че подобен проблем няма. И вместо да го решаваме, ние го замитахме с проекти и тактики ", счита и депутатът от Българска социалистическа партия от града Кристина Сидорова.

Не изключително благи съседи

Сидорова споделя, че габровци са привикнали с кореняците роми, които от години живеят и работят в града, само че казусът се появил преди към 4-5 години, когато в града са се появили нови ромски семейства, които са се настанили в изоставени частни и общински парцели и са почнали да основават проблеми както на жителите на града, по този начин и на локалното ромско население. " По през целия ден огромни групи от тях се разхождат по центъра на града, държат се безочливо и предизвикателно и това държание дразнеше хората. Окупират детските площадки и майките започнаха да не извеждат децата си там ", споделя и общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Григоров.

От другата страна на пътя за Велико Търново, в северната индустриална зона на града, в жилищата на бившето общежитие на към този момент несъществуващата текстилна фабрика " Георги Генев ", които в този момент са частни, хората живеят в смут. От предишното лято, когато в част от жилищата са се настанили роми (според тях от Казанлък), животът им се е трансформирал в пъкъл.
" Не работят, единствено крадат и вършат бели ", споделя възрастен мъж, който отхвърля да каже името си, тъй като се опасява. Разказва, че когато ромите пристигнали, първо запалили няколкото гаража, които се намирали до блока, унищожили цветята, разрушили част от жилищата на притежателите, които живеят в чужбина. " Нашите входове са заключени, само че те поставят лепило в патроните и непрекъснато би трябвало да ги сменяме ", споделя той. Мъжът не може да каже какъв брой тъкмо роми живеят в блока, тъй като в едно жилище живеели по 15 души, а и непрекъснато идвали техни родственици, които оставали за дълго време.

Към това стара жена прибавя, че поради това и шумът от музиката, която ромите пускали, пет млади фамилии са напуснали блока и отишли на квартира. " Тук не може да се живее и останахме единствено пенсионери, тъй като ние няма къде другаде да отидем. Хората ги е боязън ", споделя дамата. И прибавя, че в блока има 42 жилището, само че от притежателите са останали да живеят в него едвам десетина фамилии.

Жената споделя, че са писали тъжби до общината, само че оттова им споделили, че нищо не могат да създадат, тъй като жилищата са частни. Мъжът пък е уверен, че полицията не се намесва, тъй като " пази " ромите, които той назовава " пришълци ". Подобно на ромите от ул. " Батак " и тези от общежитията бяха напуснали жилищата на третия ден от митингите в Габрово, а хората тук се молят те " да не се завърнат в никакъв случай ".

Бездействието като процедура

Именно този характерен за толкоз доста институции в България отговор - " няма какво да създадем " или " не е наша грижа ", е смазката за недоволството на локалните. Прекалено доста общински и държавни служби прекомерно дълго време си измиват ръцете с него надалеч освен в Габрово и това наподобява като безразличие.

Сидорова изяснява, че поради бездействието на локалните управляващи хората са почнали да разгласяват писмата за разнообразни нарушавания, които са изпращали до разнообразни институции и отговорите им, че не са открити нарушавания. Спомня си, че преди години в общинския съвет е имало да вземем за пример спор по какъв начин да се спре надбягването с каруци в центъра на града, което си устройвали ромите. След това на няколко пъти е бил поставян въпросът пред шефа на общественото подкрепяне да се види какъв брой са ромските деца и да се проучва средата, в която живеят. Напрежение провокирал и извоюван план на общината за обществени жилища, чиито условия били по този начин направени, че на тях да отговорят единствено роми.

" Демокрацията е по тази причина - с цел да се чувстваш свободен. Всеки желае да се усеща свободен, само че когато виждаш по какъв начин за едни хора няма закон, а за други се ползва с цялата суровост, това не е заслужено ", споделя един от огромните работодатели в региона - Николинка Хинкова от " ЛС тюбс ".

Повечето от настояванията на протестиращите бяха ориентирани точно към неработещите институции. Първо към прокуратурата - да бъде потърсена лична отговорност на прокурорите, които са освободили побойниците, единият от които към този момент има условна присъда, както и да се организира бързо произвеждане за хулигански прояви, като се санкционират с полагане на общественополезен труд. Към обществените служби - да бъде осъществена инспекция на приходите на незаетите лица от ромски генезис и при съществуване на данни за осъществени нарушавания или закононарушения, да се подхващат съответните ограничения, както и да се преразгледат ТЕЛК-решенията на всички жители на Габрово. Към районния инспекторат по образованието - да се правят постоянни инспекции на учебни заведения и детски градини за непосещаемост без уважителни аргументи.

И цялостен куп други проблеми

Случаят в Габрово обаче не може да бъде систематизиран с едно умозаключение. Като начало заради обстоятелството, че градът е еднороден, тук хората мъчно одобряват особеното и това носи последствия. Вследствие на отхвърли на множеството учебни заведения в града през годините да одобряват ромски деца, едно от тях, " Цанко Дюстабанов ", се трансформирало в де факто сегрегирано учебно заведение. Кметът на града Таня Христова показва, че този проблем е решен. " С напъните на доста институции взехме решение да закрием това учебно заведение и този акт беше последван от дейното присъединяване на шефове и експерти, които помогнаха тези деца, които учиха в него, да попаднат в останалите учебни заведения ", споделя тя.

Това е друго нещо, което би трябвало да бъде взето поради - локалната власт в Габрово е в действителност отдадена и се пробва да се оправи, само че даже това не оказа помощ, с цел да спре недоволството. Габрово измести " Апартаментгейт " от новините, което беше добре пристигнало за ГЕРБ, само че сподели какъв брой ниско е доверието в ръководещите въобще. Дори одобряван кмет като Таня Христова и министър Томислав Дончев изпитаха компликации да приказват с протестиращите. Тук върви и другата тайна доктрина - че част от младежите, които вилняха, са пристигнали от Велико Търново, като възмездие на Цветан Цветанов към неговия противник в партията Дончев.

Вследствие на митингите от кметството да вземем за пример предложиха законодателна смяна, която планува, че в случай че гражданин на Габрово не може да си заплати санкцията за обещано нарушаване, той се санкционира с общественополезен труд. Според зам.-кмета Климент Кунев общината не разполага с информация за това какъв брой са жителите от съответен етнос, какви и какъв брой помощи получават и дали са регистрирани на трудовата борса, тъй като в държавните институции, които дават отговор за това, не събират информацията си на основата на етнически симптом. " Изискали сме писмена информация от общественото подкрепяне за какъв брой от хората в неравностойно състояние са от ромския етнос, само че отговорът е, че те нямат съображение да събират информация по етнически симптом. Отговорът на Министерство на вътрешните работи, които работят с тях, е същият ", споделя Кунев.

Това прави невероятно да се отговори и на въпроса какъв брой са ромите в Габрово и дали от тях има придошли в града. " Не знаем кои са те и има ли ги въобще ", споделя Кунев и прибавя, че причинителите на побоя в магазина са от старите ромски семейства в града. Той изяснява, че през предходната година общината е почнала да събаря противозаконни постройки в една от крайните градски улици, където жителите са били 50 души и всички те били родени и израснали на това място. Това показва казуса с обичаното решение на управляващите на ромския проблем в последно време - събарянето на здания. През 2010 година в близкото Мъглиж бяха съборени към стотина постройки в гетото. Слуховете в Габрово са, че част от тези роми са пристигнали тук.

" Когато съборихме постройките, тези хора се пръснаха в града и на новите си места те към този момент бяха нови, придошли. Това, че те отидоха да живеят на разнообразни места в града е добре ", споделя Кунев. " Лошото е, че останалите ги одобряват мъчно. И те ще ги одобряват мъчно, до момента в който тяхното държание не стане общоприетото. " На улица " Батак " Милан споделя: Българин съм, само че ме е позор от някои неща, които българи направиха.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР