Протестът на зърнопроизводителите, който в понеделник ще блокира основни пътища

...
Протестът на зърнопроизводителите, който в понеделник ще блокира основни пътища
Коментари Харесай

Протестът на зърнопроизводителите не се подкрепя от животновъди и производители на плодове и зеленчуци

Протестът на зърнопроизводителите, който в понеделник ще блокира съществени пътища из страната, не се поддържа от всички животновъди и от производителите на плодове и зеленчуци. Това разгласи с пост във фейсбук Петър Петров, ръководител на Националната асоциация на младите фермери.

Самите зърнопроизводители твърдяха, че митингът им се поддържа от всички сектори и зад тях стоят браншови организации.

През предходните дни стана ясно, че част от протестиращите са браншовици, близки до президента Румен Радев, а в неделя вицепрезидентът Илияна Йотова посъветва министър председателят Николай Денков да подаде оставка заради митингите.

" Зърнарите изсмукаха голяма част от дотациите "

Прави ли ви усещане че животновъдите, оранжеристите, зеленчукарите и овощарите не поддържат митинга?, пита в поста си риторично Петров. И по-късно дава отговор -  " това е, тъй като по този начин наречените " зърнари " в никакъв случай не поддържаха другите сектори. И като се изключи че не ги поддържаха, те изсмукваха към този момент съвсем 20 години голяма част от земеделските дотации. В резултат на това зърнарите ставаха все по-малко, само че пък с все по огромни стопанства. А другите сектори, другите ИЗЧЕЗВАХМЕ… "

Време е за диалози

“Протестите постоянно са нещо хубаво! Те са израз на гражданско съзнание. Но не позволявайте, поради финансовия потенциал на група хора (за моделиране на публичното мнение) да ни разделят по още един въпрос. Призовавам за диалози, приканвам за визия за отбрана на дребните и междинни земеделци!!! Не считам, че украинско зърно би трябвало да влиза в България абсолютно и безотговорно. Но най-после фермерите с 10 000+ дка и нови трактори за 500 000 лева няма да изоставен земеделието на България! Ще изоставен дребните, ще изоставен тези, които по всякакъв начин (ние като народ) би трябвало да браним! ", споделя Петров.

Mediapool разгласява цялата му позиция без редакторска интервенция.

Ще е дълго, само че пък нека даде уточнения. Повечето, които ще го прочетете, знаете, че съм земеделец. Земеделец, само че не от " тези ", а животновъд и то от доста - доста от дълго време.

1️⃣Първо, прави ли ви усещане че животновъдите, оранжеристите, зеленчукарите и овощарите не поддържат митинга?

Това е, тъй като по този начин наречените “зърнари ” в никакъв случай не поддържаха другите сектори. И с изключение на, че не ги поддържаха, те изсмукваха към този момент съвсем 20 години голяма част от земеделските дотации. В резултат на това зърнарите ставаха все по-малко, само че пък с все по огромни стопанства. А другите сектори, другите ИЗЧЕЗВАХМЕ…

2️⃣Всички знаем, че до преди два дни имаше възбрана за импорт от Украйна?
Само че не всички знаем, че тя беше единствено за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Ние(животновъдите) се борихме за възбрана и на вноса на мляко( под всичките му форми), само че той не беше прекратен. Както непосредствено, по този начин и през трети страни, млякото продължаваше да тече към България и да ДАВИ българските млекопроизводители.

3️⃣Тук би трябвало да вметнем, че сега цените на фуражите са на доста по-добри(за нас)цени. Но те са и съпоставими със международните борсови цени.

4️⃣Предполагам, че всички си спомняте за цените от предишното лято и по какъв начин доста фермери земеделци резервираха зърното си, за СПЕКУЛА, тъй като им обещаваха по-високи цени. А цените паднаха и тъкмо преди беритба в България имаше арестувани стотици хиляди тонове миналогодишно зърно. Което трябваше да се продаде преди жътвата, възбраната спомогна за това и в този момент съвсем в цялата страна жътвата е в разгара си

5️⃣ Последно, само че не и на последно място. Аз разбирам, че доста дребни зърнопроизводители ще бъдат на загуба от тазгодишната акция. Високи разноски и дребни добиви обуславят това, че за жал тъкмо дребните производители ще понесат товара на свалянето на Забраната за импорт.

Протестите постоянно са нещо хубаво! Те са израз на гражданско съзнание. Но не позволявайте, поради финансовия потенциал на група хора( за моделиране на публичното мнение) да ни разделят по още един въпрос. Призовавам за диалози, приканвам за визия за отбрана на дребните и междинни земеделци!!! Не считам, че украинско зърно би трябвало да влиза в България абсолютно и безотговорно. Но най-после фермерите с 10 000+ дка и нови трактори за 500 000 лева няма да изоставен земеделието на България! Ще изоставен дребните, ще изоставен тези, които всячески( ние като народ) би трябвало да браним!

Бъдете Българи! Не се борете за повдигане или оставане на възбраната. Борете се за опазване на българските дребни и междинни фермери, животновъди и земеделци!
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР