Протест срещу насилието над жени и половобазираното насилие под надслов

...
Протест срещу насилието над жени и половобазираното насилие под надслов
Коментари Харесай

„Нито една повече“ – протест срещу насилието над жени ще има в Пловдив

Протест против насилието над дами и половобазираното принуждение под надпис „ Нито една повече “ ще се организира на 25 ноември от 16 часа до 17 часа пред Съдебната палата в Пловдив. Датата не е инцидентна, показват уредниците, защото тогава се бележи Международния ден за елиминиране на насилието над дами. Предвиден е един час, в който протестиращите да изкажат настояванията си и да споделят желанията си за по-строги и систематични ограничения против насилието.
Събитието е проведено от локални деятели и от неофициалния колектив „ Феминистки мобилизации “. Те споделят, че по неофициална статистика най-малко 20 дами са изгубили живота си в резултат на домашно или полово основано принуждение от началото на годината, а хиляди други са подложени на тормоз, принуждение, преследвания и унижения от своите насилници всекидневно.
От „ Феминистки организации “ пък означават, че признатите по-рано тази година промени в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят отбрана от домашно и полово основано принуждение, а срокът от 60 дни, който се отнася до продължителността на връзките сред двама души в новоприетата дефиницията за “интимна връзка ” в ЗЗДН, не удовлетворява по никакъв метод улеснението и незабавната отбрана на хората, които са в насилствена връзка.
Сред желаните ограничения са и полагането на целенасочени старания против всекидневно възходящото институционално принуждение и хомофобски и трансфобски офанзиви над ЛГБТИ+ хора. „ Преразглеждане на сериозните пропуски в законодателството по отношение на обезпечаването на човешките права и заслужен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на ограничения, които да защитят телесната самостоятелност на подрастващите деца и младежи “, ще изискат още протестиращите.
Това ще бъде вторият огромен митинг по отношение на насилието над дами, откакто на 31 юли тази година хиляди пловдивчани се събраха, с цел да поддържат Дебора от Стара Загора. Тогава желаеха и законодателни промени. Протест под наслов „ Нито една повече! “ ще се организира и в други регионални градове като София, Варна, Велико Търново.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР