Протест срещу мръсния въздух в Белград организираха гражданите на сръбската

...
Протест срещу мръсния въздух в Белград организираха гражданите на сръбската
Коментари Харесай

Стотици протестират в Белград срещу мръсен въздух

Протест против мръсния въздух в Белград проведоха жителите на сръбската столица, заяви Българска национална телевизия. Стотици протестиращи се включиха в демонстрацията с хирургически и респираторни маски на лицата и настояха държавното управление да вземе ограничения против замърсяването на въздуха в страната.

Белград и няколко други сръбски града дни наред бяха покрити от гъст смог, заемайки челните позиции в класациите с най-замърсените градове. Не по-различна е обстановката в столиците на прилежащите Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Най-малко 175 от 100 000 смъртни случая в Сърбия са непосредствено свързани с мръсния въздух, сочат данни на Глобалния съюз за опазване на здравето и битка със замърсяването. Това слага страната на девето място в света по този индикатор след Чад, КНДР и Южен Судан.

" Дишаме един въздух, без значение дали сме прогресисти, социалисти, колоездачи или родители, деца, спортисти, или пък някои от тези хора, които са се събрали тук. Въздухът е един и не можем да избягаме от този факт. Но можем да създадем нещо, което да промени тази пагубна обстановка ", съобщи един от деятелите на митинга Радомир Лазович.

Две трети от електрическата енергия на Сърбия идва от остарели централи, захранвани с въглища. Цената на природния газ е висока за доста хора, които живеят приблизително с €500 на месец.

Все повече сърби се топлят, горейки каквото намерят – от въглища до остарели автомобилни гуми. По улиците се движат остарели коли, които също способстват за високите равнища на замърсяване.

Правителството в Белград счита, че замърсяването е типично за зимните месеци, само че въпреки всичко дава обещание ограничения за намаляването му. А по думите на президента Александър Вучич резултатът от тях ще бъде забележим едвам след шест-седем години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР