Протеинът често заема централно място като важен елемент от здравословния

...
Протеинът често заема централно място като важен елемент от здравословния
Коментари Харесай

Диетолози назоваха 10 богати на протеини ядки и семена

Протеинът постоянно заема централно място като значим детайл от здравословния живот. Той е един от трите съществени макронутриента, дружно с въглехидратите и мазнините, и се намира както в скотски, по този начин и в растителни храни. Разбирането на ролята на протеина в тялото, както и познаването на нормите на неговата консумация и елементарно наличните източници, могат да се трансфорат в решителен фактор за здравето и благополучието, пише EatingWell.

Протеинът не е просто хранително вещество, той е жизненоважен конструктивен детайл за нашето тяло. Когато го консумираме, той се разгражда на аминокиселини. Тези аминокиселини се разделят на два типа: заменими, които организмът може да създава самичък, и незаменими, които би трябвало да се набират с храната.

И по този начин, какъв брой протеин би трябвало да консумираме? Между 10 и 35% от дневните ви калории би трябвало да идват от протеини. Този диапазон варира според от фактори като възраст, пол и положение на бъбреците. Консумирането на задоволително количество протеин е ключът към чувството за задоволеност след хранене, стабилизирането на равнищата на кръвната захар и поддържането на мускулната маса. Според диетологът Бианка Тамбурело протеинът предизвиква мускулния напредък, поддържа структурата на косата, кожата и костите, придвижва О2, балансира хормоните и подкрепя храносмилането.

Един от най-хубавите способи да задоволите потребностите си от протеин е да включите многообразие от ядки и семена в диетата си. Катлийн Бенсън, различен регистриран диетолог, акцентира, че ядките и семената обезпечават доста повече от протеини. Те са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които поддържат цялостното здраве, в това число имунната система и положението на кожата.

Нека да разгледаме някои богати на хранителни субстанции варианти, предложени от диетолозите:

1. Конопени семена. Конопените семена съдържат 9 грама растителен протеин единствено в 3 супени лъжици. Също по този начин съдържа съществени омега-3 мазнини и има противовъзпалителни свойства.

2. Тиквени семена. Съдържащи 8 грама протеин, това семе е освен с високо наличие на протеини, само че и магнезий и триптофан, които могат да оказват помощ за възстановяване на качеството на съня.

3. Фъстък. Въпреки че фъстъците механически са бобово растение, те са богати на протеини. Известно е, че оказва помощ за усъвършенстване на холестерола и кръвното налягане.

4. Бадеми. Тези ядки съдържат 6 грама протеин и са чудесни за здравето на сърцето с помощта на наличието на здравословни мазнини и витамин Е.

5. Слънчогледови семки. Съдържащи 6 грама протеин, слънчогледовите семки са апетитен източник на протеини, витамини и минерали.

6. Шам фъстъци. Тези ядки се отличават освен със наличието на протеини, само че и за здравето на очите, с помощта на специфични антиоксиданти.

7. Кашу. Съдържащи 5 грама протеин, кашуто е богато и на фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти.

8. Ленено семе. С 5 грама протеин и съвсем 8 грама фибри, това е отлично допълнение към смутита и печива.

9. Лешник. Съдържащи към 4 грама протеин, тези ядки са цялостни с хранителни субстанции и са идеални за прибавяне на сладостен усет към салати.

10. Орехи. Орехите, известни със наличието си на протеини и омега-3 мастни киселини, могат да имат позитивен резултат върху когнитивната функционалност.

Редовното включване на разнообразни типове тези ядки и семена в диетата обезпечава необятна гама от потребни хранителни субстанции в допълнение към протеините. Те са многофункционални, вкусни и могат доста да допринесат за цялостното ви здраве и хранене.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР