Просветното министерство призова висшите училища до края на октомври да

...
Просветното министерство призова висшите училища до края на октомври да
Коментари Харесай

МОН призова: Висшите училища да публикуват балообразуващите оценки, с които ще се кандидатства

Просветното министерство прикани висшите учебни заведения до края на октомври да разгласяват балообразуващите оценки, с които ще се кандидатства в тях. Причината - следващата година приключва първият випуск по новия Закон за учебното обучение и ще има нови разнообразни матури - по общообразователни и по профилирани предмети.

Според родители, шефове на учебни заведения и омбудсмана има неясноти в балообразуването. Заради законов проблем пък медицинските университети желаят балообразуване и с матурата по български език и литература.

Какъв е казусът, с който скоро ще се сблъскат дванадесетокласниците? Свързан е с профилирането в 11-и и 12-и клас и влизането във висше учебно заведение. Опасенията са, че когато се дефинират профилите в 7-ми и 10-и клас, учениците към момента не са задоволително добре насочени и могат да създадат неверен избор.

Българска национална телевизия задава на заместник-министъра Генка Петрова следния въпрос: Ученикът е избрал профил с " химия ", т.е. насочил се е към медицината. В 12-и клас обаче взема решение, че желае да учи история. Какво следва?

Отговорът - по новия закон ученикът поставя наложително матура по български език от общообразователната подготовка и наложително матура по предмет от профилираната подготовка. Тъй като обаче той към този момент желае да учи история, предмет, който не е в профила му, би трябвало да постави спомагателна трета матура.

" Той може да постави държавен зрелостен изпит по история, имат право учениците да положат два спомагателни ДЗИ по образователното наличие, което е било включено в първия гимназиален стадий ", съобщи проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката.

Българска национална телевизия: А в случай че не желае да поставя изпит, може ли да вземе оценката от свидетелството за приключен първи гимназиален стадий?

" Не, не може, би трябвало да постави ДЗИ ", добави проф. Генка Петрова.

Така, който се е объркал с ориентацията, ще поставя повече матури.

Българска национална телевизия: Но няма ли да стане прекомерно доста?

" В Гърция са 7 държавните зрелостни изпити ", разяснява още проф. Генка Петрова.

Сериозен проблем породи с медицинските университети. Тъй като медицината и стоматологията са контролирани специалности, по разпоредба за балообразуващи се употребяват оценките по химия и биология от дипломата за приблизително обучение. Което значи, че възпитаници, които не са избрали профил " химия и биология " в 11-и и 12-и клас, не могат да аплайват медицина. Това дискриминира да вземем за пример математическите и езиковите гимназии.

" Тези претенденти също се показват почтено, идвайки от математически или езикови гимназии, те демонстрират чудесни достижения и стават отлични лекари. Ето за какво би трябвало да дадем еднакъв късмет и на тези претенденти ", означи проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Затова медиците предложиха смяна в наредбата като един от разновидностите е балообразуваща да е оценката от матурата по български език и литература, която всички поставят и която демонстрира просветеност. До края на октомври всички университети би трябвало да разгласят балообразуващите си оценки. Министерството дава разнообразни благоприятни условия.

Оценката от матурата по български език, оценката от матурата по профилиращия предмет, оценките от спомагателните две матури, или оценката от матури, положени предходни години, оценките от дипломата за приблизително обучение и от първи гимназиален стадий. Университетите ще могат да поставят и коефициенти.





" Примерно с по-висока тежест общообразователните предмети - държавният зрелостен изпит по български език и литература или с по-висока тежест профилиращия предмет ", сподели още проф. Генка Петрова.

Междувременно медицинските университети отхвърлиха да сложат по-висок коефициент за оценките от матурите по химия и биология, когато предметите са изучавани профилирано. Отново, с цел да няма дискриминация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР